Σε ποιον ανήκει τελικά ο Κώστας Σημίτης; Στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέκυψε ως πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα ο «εκσυγχρονισμός» ή σε ένα ευρύχωρο υπερκομματικό μεταρρυθμιστικό σύμπαν, του οποίου αποτελεί φυσική συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ads

Το ερώτημα είναι αμφίβολο εάν απασχολεί την κοινωνία, απασχολεί όμως έντονα το Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς που θα συναντηθούν απόψε στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση της Αννας Διαμαντοπούλου, έγινε εξ αρχής πεδίο υπόγειων, όσο και θερμών, πολιτικών διαγκωνισμών. Πρώτα, η ανακοίνωση της παρουσίας του πρωθυπουργού, προκάλεσε διχασμό στην ΝΔ καθως την ίδια ώρα εχει προγραμματιστεί και εκδήλωση μνήμης για την Μαριέττα Γιαννάκου με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή. Τελικώς, μετά από μια τροποποίηση στο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρόν και στις δύο εκδηλώσεις, όμως η δυσαρέσκεια στο καραμανλικό μπλοκ της ΝΔ παραμένει.

Ταυτόχρονα όμως άνοιξε και παράλληλο, άτυπο μέτωπο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς αρκετοί είναι εκείνοι στην Χαριλάου Τρικούπη που θεωρούν ότι το όλο στήσιμο της εκδήλωσης και η υπερανάδειξη της παρουσίας Μητσοτάκη αποτελούν προσπάθεια οικειοποίησης της «σημιτικής»- εκσυγχρονιστικής παρακαταθήκης ( και, μαζί, και της εκλογικής της βάσης) από τον νυν πρωθυπουργό.

Ads

Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι έσπευσαν να αναλύσουν και να αναδείξουν το «φαινόμενο Μητσοτάκη» ως «πνευματικό παιδί» και «πολιτικό συνεχιστή» του εκσυγχρονιστή- μεταρρυθμιστή Κώστα Σημίτη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε στο υπουργικό του συμβούλιο πέντε στελέχη πρώτης γραμμής που προέρχονται από τον πολιτικό κύκλο Σημίτη ενώ στις προγραμματικές του δηλώσεις όρισε ως στρατηγικό άξονα της δεύτερης τετραετίας του τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Η Αννα Διαμαντοπούλου επίσης, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑ για την εκδήλωση, υπέδειξε τον εκσυγχρονισμό ως υπερκομματικό – διακομματικό κοινωνικό αίτημα.

«Ο Κώστας Σημίτης», είπε, «μέσα από την μακρά πολιτική του διαδρομή και κυρίως την θητεία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, έκανε κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα τον εκσυγχρονισμό και τον ευρωπαϊσμό. Σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών συμφωνεί για την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους για τις αστοχίες της ΕΕ. Όσον αφορά στο κίνημα του εκσυγχρονισμού, όπως ο ίδιος έχει γράψει και πει, ο εκσυγχρονισμός δεν τελειώνει ποτέ. Σήμερα εκτιμώ ότι υπάρχει αίτημα εκσυγχρονισμού από μια κοινωνική πλειοψηφία που βρίσκεται σε όλα τα κόμματα».

Ολα αυτά εκλαμβάνονται από αρκετούς στην Χαριλάου Τρικούπη ως προσπάθεια αποκοπής της παρακαταθήκης Σημίτη από τις ιστορικές πολιτικές της ρίζες και ακύρωσης των διαχωριστικών γραμμών δεξιάς και κεντροαριστεράς.

«Η διακυβέρνηση Σημίτη», λέει παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «δεν ήταν μόνον διακυβέρνηση εκσυγχρονισμού. Ηταν και μια κυβέρνηση με καθαρό αντιδεξιό πρόσημο σε θεμελιώδη ζητήματα».

Στο δια ταύτα, στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην εκλογική ρευστοποίηση της κεντροαριστεράς και επιχειρεί να υποσκάψει εν τη γεννέσει της την εκλογική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ με την «άλωση» και των τελευταίων θυλάκων του παλαιού εκσυγχρονιστικού μπλοκ.

Θεωρούν επίσης ότι υπάρχουν «χρήσιμοι μεσάζοντες» που προσφέρουν υπηρεσίες στην κυβέρνηση και αρκετοί μιλούν για επιχείρηση εκμετάλλευσης του πρώην πρωθυπουργού.

Εχει σημασία ίσως εδώ και μια ανάρτηση του βουλευτή και στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη Παναγιώτη Δουδωνή, που θέλησε να θυμίσει την αυθεντική ιστορική συνέχεια των πραγμάτων.

Ανέβασε ένα βίντεο από εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ το 2014 για την 3η του Σεπτέμβρη, όπου ο ίδιος καλεί στο βήμα τον κ. Σημίτη. Δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό βρίσκεται ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη σημειολογία της υπόθεσης πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα παραβρεθεί στην αποψινή εκδήλωση.

Παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την εκδήλωση θα προλογίσει η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συζήτηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Γιάννη Βούλγαρη και τον Πρέσβη επί Τιμή Αριστείδη Αγαθοκλή με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα.