Την τελευταία στιγμή αποτράπηκε πλήγμα ύστερα από «εμφύλια» διένεξη στο «στρατόπεδο» Σαμαρά, με αντικείμενο την εκλογή γραμματέα της ΝΔ. Την απόφαση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι υποψήφιος μόνο ο βουλευτής Αρκαδίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αμφισβήτησε ο βουλευτής Ευβοίας, Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος επέμενε στη δική του υποψηφιότητα. Χρειάστηκαν 48 ώρες διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποσυρθεί. Την ίδια ώρα, προβάλλονται αντιδράσεις αναφορικά με τον ορισμό στελεχών σε κομματικές θέσεις από τη Ρηγίλλης.

Ads

Μόλις λίγες μέρες μετά το συνέδριο της ΝΔ, αμφισβητήθηκε μία κεντρική επιλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά, και μάλιστα από ένα στενό συνεργάτη και υποστηρικτή του. «Μετά από καλή κουβέντα, που είχαμε με τον πρόεδρο, τον Αντώνη Σαμαρά, αποφάσισα, για να έχουμε έναν ισχυρό γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, να αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Έτσι κι αλλιώς τι Μαρκόπουλος, τι Λυκουρέντζος! Φίλοι από παλιά και οι δύο, δίπλα στον πρόεδρο, δεν έχει αξία να αναμετρηθούμε μεταξύ μας. Σημασία έχει η πορεία από εδώ και πέρα. Στο Κοινοβούλιο έχει αρκετή δουλειά», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος μετά τη χθεσινή οριστική συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης.

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού φέρεται ότι επιθυμούσε να επιτραπούν και οι δύο υποψηφιότητες, ώστε να κερδίσει όποιος τύγχανε μεγαλύτερης αποδοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έθετε ζήτημα επιβεβαίωσης της κυριαρχίας του στο κόμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μαρκόπουλος αναγκάστηκε να κάνει πίσω ύστερα υπό την πίεση ενδεχόμενης δημόσιας τοποθέτησης από τον πρόεδρο της ΝΔ υπέρ της υποψηφιότητας Λυκουρέντζου και απομάκρυνσης του πρώην υπουργού Τουρισμού από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ταυτόχρονα, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν δυσαρέσκεια αναφορικά με τον ορισμό στελεχών σε επιτελικές θέσεις, όπως οι δύο αντιπρόεδροι (όπως φαίνεται οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας), από τη Ρηγίλλης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε στον Αθήνα 9.84: «Το ίδιο το συνέδριο, κακώς, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το κυρίαρχο όργανο, είπε ότι συμφωνεί. Τι να κάνω από εκεί και πέρα εγώ, να υποκαταστήσω το Συνέδριο;».

Ads

Υποψήφιοι για την Εκτελεστική Γραμματεία
Ακολουθούν οι υποψήφιοι για τις θέσεις των 7 αιρετών μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ (την Παρασκευή η ψηφοφορία): Γεώργιος Αναγνωστάκος, Γεώργιος Βερναδάκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Νικόλαος Δένδιας, Ηλίας Ηλιόπουλος, Αθανασία Κακαλή, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Δημήτριος Πανοζάχος, Δημήτριος Πτωχός, Φίλιππος Ταυρής, Μαργαρίτης Τζίμας, Δημήτρης Τσιγγούνης και Χριστίνα Χαλιλοπούλου.