Για γκάφα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το περιβόητο email που φέρεται να εμπλέκει υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή με δωροδοκία της Siemens το 2008, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη ΝΔ, η μίζα στο μέλος του υπουργικού συμβουλίου αφορούσε στην πραγματικότητα την πληρωμή επιπλοποιού που πραγματοποιούσε εργασίες σε κατοικία Έλληνα επιχειρηματία.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει ότι από στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου το 2008 είχε λάβει χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Το παραπάνω αποδείκνυε ένα έγγραφο που κάνει λόγο για «πληρωμή ανθρώπου του υπουργικού συμβουλίου» και έχει ημερομηνία 11 Μαρτίου 2008. Το έγγραφο αποκαλύφθηκε μετά από δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου που έκαναν λόγο για «ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου για πληρωμή 1 εκ. σε γαλάζιο υπουργό».

Ενημερώνοντας την επιτροπή και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης είπε ότι πρόκειται για έγγραφο, για το οποίο ήθελε να ενημερώσει την επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν θέλησαν οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να μην παρουσιαστεί σαν «φτηνός συμψηφισμός» μετά την ομολογία Μαντέλη. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το email με αποδέκτη τον φαρμακοβιομήχανο Μάριο Κατσίκα αναφέρει -μεταφρασμένο από την σχετική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών- : «Παρακαλώ να ρίξεις μία ματιά στις πληροφορίες που χρειάζονται για να δοθεί το υπόλοιπο της 50% κατάθεσης για τον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου».

Ο κ. Βαλυράκης σημείωσε ότι με το έγγραφο αυτό η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες, από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN). Η τελευταία ενημέρωσε ότι η εταιρεία BUILT-IT LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες, αλλά ότι η Αρχή δεν δικαιούται να ανοίξει το λογαριασμό της χωρίς δικαστική συνδρομή, την οποία ήδη ζήτησε ο κ. Βαλυράκης.

Ads

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, ο «cabinet man» του email που έχει μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως «άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου» είναι εταιρεία που κατασκευάζει ντουλάπια. Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας είπε ότι στο ίδιο το mail, αναφέρεται μία διεύθυνση διαμερίσματος στο Σέφιλντ των ΗΠΑ: «Αν απλά είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Κάτσικα που καλούμε αύριο στην επιτροπή, θα είχαν διαπιστώσει ότι ήταν απλά παραγγελία επίπλων στο διαμέρισμά του».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής, Κ. Τζαβάρας, ζήτησε την παραίτηση του κ. Βαληράκη, διότι «δεν εξασφαλίζονται τα εχέγγυα της αξιοπιστίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής».

Όπως δήλωσε ο κ. Τζαβάρας, «Το πολιτικό φιάσκο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προηγούμενο. Για να καλύψει την ανυπαρξία “ιδιόχειρου σημειώματος Χριστοφοράκου”, για δήθεν μίζα σε γαλάζιο Υπουργό, αναγκάστηκε να επινοήσει ένα e-mail, το οποίο τελικά αποδείχτηκε ότι δεν αφορούσε “Υπουργό”, αλλά…ντουλαπά!!! Το δυστύχημα είναι ότι με τέτοιου είδους γκάφες δεν αποκαλύπτεται μόνο ο κομματικός φανατισμός του ΠΑΣΟΚ, αλλά τραυματίζονται και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί σε μια στιγμή που η Δημοκρατία περνά μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες».

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας που επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.

Για μεθόδευση μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Στόχος είναι να μην βρεθούν οι άλλοι «Μαντέληδες» που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα και πήραν τις μεγάλες μίζες και η όλη επιχείρηση να περιοριστεί σε πρόσωπα που αποτελούν «καμένα χαρτιά» για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

«Για τρεις ημέρες τα ΜΜΕ ασχολούνται με ένα έγγραφο φάντασμα που έχει «διαρρεύσει». Το ΚΚΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό δεν πήρε μέρος στο παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των δυο κομμάτων. Παρά τις προσπάθειες μας τα εν λόγω έγγραφα δεν έχουν βρεθεί στην δικογραφία που στάλθηκε. Είναι προφανές μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών έχει αρχίσει. Οι διακηρύξεις ότι οι όρκοι περί κάθαρσης και διαφάνειας σταματούν πρακτικά μπροστά στην υπεράσπιση του συστήματος που γεννά την διαφθορά» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής, Θανάσης Παφίλης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης, η κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens τού επιχειρηματία που ενεπλάκη στην υπόθεση.