Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε δημοσίευση ηχητικού, το οποίο συνδέεται με την καταγγελία του Ανδρέα Βγενόπουλου για εκβιασμό από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Το Tvxs.gr έχει ζητήσει και αναμένει την απάντηση της κ. Θάνου για το δημοσίευμα σχετικά με την υπόθεση της καταγγελίας, που τέθηκε στο αρχείo πριν από έξι χρόνια, το 2016.

Ads

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κάνει τις εν λόγω καταγγελίες δημόσια τον Μάιο του 2016 σε συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα είχε ισχυριστεί πως του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης», σχετικά με υπόθεση έκδοσης δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το iefimerida, που δημοσιεύει το ηχητικό, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ηχογράφησε συνομιλία με μια γυναίκα, η οποία παρουσιάζεται με τα αρχικά Δ.Μ, και εμφανίζεται ως επιχειρηματίας και φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία είχε διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας για το διάστημα 27 Αυγούστου έως και 21 Σεπτεμβρίου του 2015. Η εν λόγω γυναίκα φέρεται να παίζει τον ρόλο της αγγελιοφόρου μηνυμάτων και να ζητάει χρήματα για λογαριασμό της Βασιλικής Θάνου. 

Η συγκεκριμένη γυναίκα, αν και τα στοιχεία της δεν δημοσιεύονται, σύμφωνα με το Documento, εμφανιζόταν και ως στενή φίλη της οικογένειας Σαμαρά, με καταγωγή από την Καλαμάτα. 

Ads

Η συνομιλία, όπως αναφέρει το iefimerida, φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2016, στο γραφείο του Βγενόπουλου, σχεδόν έναν μήνα πριν ο επιχειρηματίας καταθέσει την μηνυτήρια αναφορά του κατά της Βασιλικής Θάνου.

Η συνάντηση φαίνεται να έγινε με πρωτοβουλία του Ανδρέα Βγενόπουλου, με στόχο, όπως γράφεται, να καταγραφεί η συνομιλία του με τη γυναίκα και να χρησιμοποιήσει το ηχητικό ως αποδεικτικό στοιχεία για την καταγγελία του. Ωστόσο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος προχώρησε δημόσια στην καταγγελία του, αλλά και σε κατάθεση μήνυσης χωρίς να έχει δοθεί το εν λόγω ηχητικό στη δημοσιότητα. 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σε ερώτηση του Ανδρέα Βγενόπουλου εάν τελικά έδινε τα χρήματα σε ποιον θα πήγαιναν στην ίδια ή στη Β. Θάνου, η Δ.Μ. ισχυρίζεται πως τα χρήματα που ζητάει δεν είναι για τον εαυτό της αλλά για τη Β. Θάνου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «εισπράκτορας» θα ήταν ο γιός της. 

Στην εισαγγελική έρευνα που έγινε, ο Βγενόπουλος μίλησε για τις συναντήσεις του με την κυρία Δ.Μ. , ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν ζήτησε να δει στοιχεία ή μηνύματα που πιστοποιούσαν τη σχέση της με την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, απάντησε πως δεν το έκανε για να μην την προσβάλει. Από την έρευνα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τη σχέση της με τη Β. Θάνου και την απόπειρα εκβίασης.

Επιπλέον και η Δ.Μ. στην κατάθεσή της δεν παραδέχθηκε κάποια αποστολή της από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Το συμπέρασμα των αρχών ήταν πως επρόκειτο για μια προσπάθεια εξαπάτησης του Βγενόπουλου από την Δ.Μ., και έτσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. «Ουδέποτε ο κύριος Βγενόπουλος μήνυσε την κυρία Θάνου αλλά μια κυρία που μιλούσε εξ ονόματος της κυρίας Θάνου, μια κυρία που την λοιδορούσε, μια απατεώνισσα», είχε δηλώσει τότε ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, Μ. Δημητρακόπουλος.

Πυρά ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία μιλάει για ένα «σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης», το οποίο, όπως υποστηρίζει, «λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».  «Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: 

«Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδιά τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση. Φαίνεται όμως, προσθέτει η ΝΔ, «ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν. Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να τη διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσιεύματα κατ’ εντολή Μαξίμου

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της ΝΔ. «Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr για την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία επανέφερε σήμερα στο προσκήνιο προφανώς κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, όπως φαίνεται και από την εσπευσμένη ανακοίνωση της ΝΔ, αφορά μία γνωστή υπόθεση η οποία έχει εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ήδη από το 2016. Αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: 

«Από εκεί και πέρα, όσο το καθεστώς Μητσοτάκη θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει, τόσο θα επιλέγει πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεφύγει η δημόσια συζήτηση από την ακρίβεια, τη λεηλασία στο δημόσιο με τα 7 δις απευθείας αναθέσεων, την οργή των πολιτών και τις καταγγελίες ακόμη και γαλάζιων ευρωβουλευτών για τις διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων, που μας συγκρίνουν με την Ουγγαρία του Όρμπαν. Όσες κασέτες και να ανασύρει από το συρτάρι του το καθεστώς Μητσοτάκη, ας γνωρίζει ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης για αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα;».

ΚΙΝΑΛ: Αποκρουστικές λεπτομέρειες

Άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητά το ΚΙΝΑΛ, μετά τη δημοσίευση του ηχητικού.

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ γίνεται λόγος για «αποκρουστικές λεπτομέρειες ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν -με αποκρουστικές λεπτομέρειες- ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Να πέσει άπλετο φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που εξακολουθεί ως σήμερα να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Πολιτείας.

Είναι ζήτημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας».