Με «μπαράζ» επιθέσεων κατά των αρχαιολόγων προσπαθεί η ΝΔ να αποπροσανατολίσει από το μείζον, δηλαδή την επικίνδυνη τροποποίηση της απόφασης για τη διαχείριση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ads

«Οι αρχαιολόγοι είναι χειρότεροι από τους πολιτικούς» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και συνέκρινε το κόστος των ανασκαφών στη Θεσσαλονίκη (135 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής) με το ποσό που διατέθηκε για το μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόσθεσε ότι ναι μεν πρέπει να «σεβαστούμε τα αρχαία», χωρίς όμως να γίνονται «απίστευτες υπερβολές» ως προς το κόστος των ανασκαφών…

Τη «σκυτάλη» των επιθέσεων πήρε ο Νίκος Ταχιάος, νέος πρόεδρος της Αττικό Μετρό, παρομοιάζοντας, αυτή τη φορά, τους αρχαιολόγους… με τον κλήρο: «Με τους αρχαιολόγους πρέπει να βρούμε μία κοινή γλώσσα. Οι αρχαιολόγοι έχουν έναν δικό τους τρόπο να βλέπουν τον χρόνο, ο οποίος είναι ανάλογος με τον οποίο βλέπει τον χρόνο ο κλήρος. Δηλαδή, ανάγεται στο απώτατο παρελθόν. Βεβαίως, όχι στην αιωνιότητα που συνήθως κάνει η ιεραρχία. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένας χρόνος που τραβάει πολύ πίσω. Εμείς πρέπει να τρέξουμε»…

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Υπάρχει ένα θέμα στη Θεσσαλονίκη με τους αρχαιολόγους» τόνισε και επανέλαβε το ίδιο παράδειγμα με το μουσείο της Ακρόπολης. Κατά την άποψή της, στη Θεσσαλονίκη επικρατεί διαφορετική νοοτροπία, η οποία είναι «μην αγγίξετε απολύτως τίποτα». «Και υπάρχει και μία – επιτρέψτε μου να πω – λογική ότι δεν υπάρχει θέμα χρόνου. Ότι ο χρόνος μετριέται σε αιώνες και κατόπιν τούτου η αρχαιολογική ανασκαφή μετριέται σε αιώνες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης» είπε η Ντ. Μπακογιάννη, παρά το γεγονός ότι έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού.

Αντίθετα, το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των αρχαιολόγων υπερασπίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας, από συστάσεως του ελληνικού κράτους οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στο στόχαστρο ιδιοτελών μικρών ή μεγάλων συμφερόντων. «Είναι μεγάλη τύχη του ελληνικού κράτος που επί δύο αιώνες η αρχαιολογική υπηρεσία και η κοινότητα των αρχαιολόγων περιέσωσαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την πολιτισμική της ταυτότητας» επισήμανε και σχολίασε: «Είναι περίεργο η κυβέρνηση που εμφανίζεται να θέλει να οικοδομήσει νέο εθνικό αφήγημα, έστω ξεχνώντας την ¨προδοσία των Σκοπίων¨, που εξαγγέλλει εν όψει του 2021 συζητήσεις και Επιτροπές, να ανοίγει μέτωπο στο εθνικό έργο της εθνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας και των αρχαιολόγων».