Για στροφή του Βερολίνου στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, κάνουν λόγο πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της «Καθημερινής», σημειώνοντας πως η Γερμανία «προσεγγίζει την ελληνική θέση για ακύρωση του μέτρου», αλλά «υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις».

Ads

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Μέρκελ, φέρεται να προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις, θέτει, όμως, δύο προϋποθέσεις:

  • Η Αθήνα να τεκμηριώσει με απόλυτο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
  • Να καταστεί απολύτως σαφές πως η αναίρεση του μέτρου σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί ή δεν πρόκειται να αποτελέσει αφετηρία για «ξήλωμα» μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τη θετική στάση του Βερολίνου έχει ενημερωθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Παράλληλα, νέες πληροφορίες, από την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες, αναφέρουν πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την 21η Νοεμβρίου, όπου και θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, το 2019. Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για ανατροπή του αρχικού χρονοδιαγράμματος, που ήθελε το θέμα των συντάξεων να συζητείται στο Eurogroup του Δεκέμβριου.

Ads