Κατατέθηκε, όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Κράτους στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, προβλέπει δύο εκδοχές, ένα σενάριο με την περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς τις περικοπές.

Ads

Το Προσχέδιο αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο βήμα για τη μη περικοπή των συντάξεων

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων». «Έχουμε εξηγήσει -και αυτό θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο- ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε ισχύ το μέτρο της περικοπής των συντάξεων» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται θα γίνουν πριν από την τελική ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Τα δύο σενάρια

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει ένα σενάριο βάσης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των συντάξεων και τα αντίμετρα, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 4,14% του ΑΕΠ το 2019 με «περίσσευμα» 1,223 δισ. ευρώ. Στο εναλλακτικό σενάριο, με τον τίτλο «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις 2019» δεν προβλέπεται μείωση των συντάξεων και η υλοποίηση των αντίμετρων, αλλά ενσωματώνονται τα μέτρα από το πακέτο Τσίπρα στη ΔΕΘ, ύψους 1,1 δις. ευρώ, οπότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 3,56% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από τον στόχο του 3,50% που έχει δεσμευθεί να επιτύχει η Ελλάδα το 2019, με «περίσσευμα» 122 εκατ. ευρώ.

Στο προσχέδιο,περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, όπως:

  1. Η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς μέχρι το τέλος του έτους.
  2. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ.
  3. Η μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ το 2019 για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως και 150.000 ευρώ.
  4. Η χορήγηση επιδόματος στέγασης στις αρχές του επόμενου έτους σε περίπου 300.000 οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα κυμαίνεται από 70 έως 200 ευρώ το μήνα.
  5. Η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως. Επίσης, το 2019 η ανεργία προβλέπεται πως θα μειωθεί στο 16,7% (από 18,3% εφέτος) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 11,9% (από άνοδο 0,8% εφέτος). Τα συγκεκριμένα μεγέθη αποτυπώνονται στην έκφραση γνώμης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα επίσης με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1% (από αύξηση 1% εφέτος) και η απασχόληση θα κινηθεί ανοδικά κατά 1,8% (από αύξηση 1,7% το 2018). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% (από άνοδο 7,5% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,2% (από αύξηση 3,4% εφέτος).

«Οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:

  • Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
  • Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018. Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Ολόκληρο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού