Το ενδεχόμενο πρόσκλησης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ώστε να λάβει γνώση των δεδομένων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σχολίασε θετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας παράλληλα πως σε μία τέτοια συνάντηση θα ήταν περιττή η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ads

«Αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να καλέσει τον κ. Τσίπρα θα το δούμε. Ωστόσο εκ των προτέρων πάμε με τη θέση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης στα ζητήματα του χρέους. Τα πράγματα είναι σαφή» σημείωσε.

«Αν μια συνάντηση γίνεται για αναζήτηση συνενόχων δεν έχει αντίκρισμα. Αν πρόκειται για συνάντηση ως ενδιάμεσο βήμα για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τότε ενδεχομένως να έχει θετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός έναντι μίας συνάντησης μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα αποκλειστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά «θεωρούμε περιττό τον κ. Βενιζέλο».

Ads

«Δεν πάμε σε μία τριμερή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να εκφραστεί με μία θέση είναι δικό της πρόβλημα» κατέληξε.

«Τρόμαξαν και δεν μπορούν να κρύψουν το φόβο τους»

Άμεση και δηκτική ήταν η απάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφεραν πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αναφορές στον Τύπο περί εξέτασης στο πλαίσιο της τελευταίας σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, μίας ενδεχόμενης συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, τρόμαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τους τρόμαξε τόσο πολύ ένα δημοσίευμα, που δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων;» υπογράμμισαν μετά την αναφορά του κ. Σκουρλέτη, περί εξαίρεσης του Ευάγγελου Βενιζέλου από μία πιθανή συνάντηση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ προσέθεσαν ότι «ούτως ή άλλως, ο κ. Βενιζέλος ακόμα περιμένει από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει και είχε αποδεχτεί, την ημέρα εορτασμού της επετείου της Δημοκρατίας στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα».

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι υπονομευμένος διάλογος. Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης. Για να μπορέσει να υπάρξει οποιοδήποτε μίνιμουμ συνεννόησης, πρέπει στις συζητήσεις να πηγαίνουμε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα» ανέφερε η ίδια.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να συναντηθούμε με ανθρώπους που στήνουν τον διχασμό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για υπό όρους συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση (ο πρωθυπουργός) να καθίσουμε όλοι και να συμφωνήσουμε ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά, όταν η απάντηση που παίρνουμε από τον διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Τσίπρας, αν θελήσει να δει τον πρωθυπουργό, θα ζητήσει την παραίτησή του, συγγνώμη, αλλά αυτό προσβάλλει όχι μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά τον ίδιο τον θεσμό. Σε υποθετικά σενάρια δεν μπορεί, λοιπόν, να απαντήσει κανένας».