Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτήθηκε τελικά την Παρασκευή περιμένοντας να ψηφίσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με τον Πάνο Καμμένο να σκέφτεται να τον διαγράψει.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σε χθεσινή κομματική εκδήλωση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι δεν πρόκειται να περιμένει την παραίτηση Παπαχριστόπουλου και πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή του από το κόμμα την Δευτέρα.

Ο Πάνος Καμμένος φέρεται μάλιστα να θέλει να προλάβει τη συνεδρίαση της Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, που θα εξετάσει τι θα γίνει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού που βρίσκονται υπό διάλυση, καθώς δεν συγκεντρώνουν πια τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, μετά τις αποχωρήσεις και διαγραφές που ακολούθησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως η παραίτηση του κυρίου Παπαχριστόπουλου έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα, καθώς συνδέεται άμεσα με το ενδεχόμενο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ κι έμμεσα με το τι θα γίνει και με το Ποτάμι.

Ads

Πρώτα από όλα, η επικείμενη παραίτηση Παπαχριστόπουλου σημαίνει σε ένα πρώτο επίπεδο ότι η κυβέρνηση χάνει την 151η ψήφο που της έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, μετά και το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. Ο ύφαλος αυτός, ωστόσο, θα ξεπεραστεί για την κυβέρνηση, καθώς η έδρα Παπαχριστόπουλου θα πάει στον πρώτο επιλαχόντα, που δεν είναι άλλος από τον Τέρενς Κουίκ. Το πιθανότερο σενάριο λέει ότι ο Τέρενς Κουίκ – που αφενός είναι υφυπουργός Εξωτερικών, αφετέρου διατηρεί εδώ και καιρό έναν «λευκό γάμο» με το κόμμα του – θα ανεξαρτητοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει αυτόματα τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι για να διατηρεί κοινοβουλευτική ομάδα ένα κόμμα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 βουλευτές εκλεγμένους με αυτό. Οι ΑΝΕΛ μετά την μεταγραφή του Αριστείδη Φωκά διαθέτουν μεν 5 βουλευτές αριθμητικά, ωστόσο εκείνος εκλέχθηκε με την Ένωση Κεντρώων άρα δεν συνεισφέρει στη συγκρότηση ομάδας.