Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση οδήγησαν σε πρόσθετες ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Το α’ εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε σημαντική διεύρυνση του ελλείματος Φυσικού Αερίου που αποδυνάμωσε σημαντικά την ενεργειακή θέση της Ευρώπης, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison, Νίκος Ζαχαριάδης, μιλώντας στο 4ο Power&Gas Forum «Η Ενεργειακή Κρίση και ο Ρόλος του LNG».

Ads

Όπως είπε, η κάλυψη του ελλείμματος αναζητήθηκε στην spot αγορά LNG. Η αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθέσιμη ποσότητα στη spot αγορά, οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

«Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το πρόβλημα επιδεινώθηκε γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές από Ρωσία και η Ευρώπη βρέθηκε σε δεινή ενεργειακή θέση. Η μείωση της κατανάλωσης, η οποία επέφερε σοβαρότατες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ήταν αναπόφευκτη» σημείωσε.

Κατά τον κ. Ζαχαριάδη, τα αποθέματα LNG – παρότι τον ερχόμενο Μάιο θα είναι υψηλότερα σε σχέση με το 2022 κατά 20-25 bcm –  δεν βελτιώνουν την ενεργειακή θέση της Ευρώπης. Συνεπώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει παρέλθει.

Ads

Η αγορά LNG, όπως υπογράμμισε, αναμένεται να παραμείνει οριακή έως το 2025, οπότε και αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή να υπερκαλύψει τη ζήτηση λόγω έναρξης λειτουργίας νέων επενδύσεων. Από το 2031 αν δεν εντατικοποιηθούν οι επενδύσεις στο Φυσικό Αέριο, θα αρχίσει να διαφαίνεται και πάλι ένα σημαντικό χάσμα προσφοράς-ζήτησης LNG.