Ένα αλαλούμ προκλήθηκε με τη συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στην Μαθηματική Ολυμπιάδα αφού το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε νε μην καλύψει τα έξοδα της αποστολής λόγω…λιτότητας. Ιδιωτικές εταιρίες και ιδρύματα παρενέβησαν για να προσφέρουν το ποσό των 9 χιλιάδων ευρώ που θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο η συμμετοχή των μικρών ταλαντούχων μαθηματικών στον διεθνή εκπαιδευτικό θεσμό, μ ετο υπουργείο έπειτα από τις αντιδράσεις να βρίσκει τελικά τα χρήματα…

Ads

Όλα ξεκίνησαν όταν το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε στο πρόγραμμα περικοπών του να συμπεριλάβει και τα έξοδα της Μαθηματικής Ολυμπιάδας. «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι για πρώτη φορά  το Υπουργείο, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας δεν καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της Ελληνικής Ομάδας για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Η Μαθηματική Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί φέτος στην Ταϊλάνδη από τις 4 έως τις 16 Ιουλίου και το συνολικό κόστος της συμμετοχής των Ελλήνων Μαθητών θα ανέλθει στα 9 χιλιάδες ευρώ. Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν σ΄ αυτή γίνεται μέσω των Μαθηματικών διαγωνισμών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία από το 1933,   στον οποίο συμμετέχουν  περίπου 15000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν θεσμό που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, στον οποίο η  χώρα μας έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια. Η συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών είναι μάλιστα εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς μόνο τα τελευταία χρόνια τα παιδιά από όλη την Ελλάδα που έχουν συμμετάσχει, κατέκτησαν 2  χρυσά, 5 αργυρά, 9 χάλκινα μετάλλια και 8 Εύφημες Μνείες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία δεν παίρνει καμιά κρατική επιχορήγηση. Για τη διοργάνωση του διαγωνισμού εργάζονται   χωρίς καμία αμοιβή εκατοντάδες μαθηματικοί – μέλη της και η μόνη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και  Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των 6 μαθητών και των 2 συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές.

Ads

«Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», τονίζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στην ανακοίνωση που ακολούθησε της ενημέρωσης ότι το υπουργείο δεν καλύπτει τα έξοδα της αποστολής στην Ταϊλάνδη.  Σημειώνει παράλληλα ότι η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα Παιδείας. «Ελπίζουμε ότι Υπουργός  κ. Αριστείδης Μπαλτάς θα πράξει το αυτονόητο. Θα εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή της χώρας στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα», κατέληγε η ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Η είδηση ήταν φυσικό να γεννήσει ερωτηματικά, καθώς εύλογα αναρωτιέται κανείς αν το να στερήσει του υπουργείο την πρόσβαση 6 παιδιών σε έναν τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό θεσμό για το ποσό των μόλις 9 χιλιάδων ευρώ, θα… έσωζε τον κρατικό προϋπολογισμό. Πριν ο υπουργός επέμβει γνωστός δημοσιογράφος απηύθυνε έκκληση προς ιδιωτικές εταιρείες να καλύψουν τα έξοδα της ελληνικής αποστολής με αντάλλαγμα προβολή στο μέσο που διευθύνει και δεσμεύτηκε πως αν δεν υπήρχε ανταπόκριση το ίδιο το μέσο θα καλύψει τα έξοδα. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν αμέσως πολύ μεγάλη, με κορυφαία την παρέμβαση του ιδρύματος Ωνάση που όχι μόνο προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα της συγκεκριμένης αποστολής αλλά και όλων των μελλοντικών μαθηματικών Ολυμπιάδων.

Μετά τον μύλο… που προκλήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περικοπή άλλων δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτήσει, κατά το δυνατόν στο σύνολό τους, τη μετάβαση ή συμμετοχή των μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες».

Εκ των υστέρων, σημείωσε δε ότι «η επιστολή του Γενικού Γραμματέα προς τις επιστημονικές ενώσεις είχε τη μορφή σύστασης».