Την ικανοποίηση τους εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί, για την ψηφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια διπλωματική νίκη που δίνει λύση στο Μακεδονικό, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ads

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος Επίτροπος Χαν «χαιρετίζουν θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της Βουλής».

Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό.  Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.

«Καλως ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας , τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη», τόνισε από τη μεριά του σε δικό του μήνυμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Με γραπτή του δήλωση, ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης και προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη», ανέφερε στη δήλωσή του.

Διαβάστε επίσης
Η Συμφωνία των Πρεσπών σημαντικό γεγονός για τα Βαλκάνια, επισημαίνει η ηγεσία του Κοσόβου

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε απόψε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε η καγκελάριος, στην παραδοσιακή δεξίωση που παρέθεσε για το νέο έτος στην εκλογική περιφέρειά της. «Στις πολλές διεθνείς κρίσεις θα πίστευε κανείς ότι τίποτα δεν προχωρά», πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχαρητήριο μήνυμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική κυβέρνηση για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε μέσω του Τwitter η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. «Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με τη θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας και στην ελληνική κυβέρνηση» γράφει η Τ. Μέι.

Ως «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» περιγράφει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, αποτελεί «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική», ενώ «είναι μια νίκη για την διπλωματία». 

Ως «νίκη για την ειρήνη» στην περιοχή χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, η Ευρωομάδα των Πρασίνων, σημειώνοντας πως η χώρα τώρα θα μπορέσει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι μια νίκη για την ειρήνη στην περιοχή. Αφού ξεπεράστηκαν τα τεράστια εμπόδια, η Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος ανοίγει την πόρτα στη Βόρεια Μακεδονία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον και ενισχύει την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο προωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόρα Ζάεφ πρέπει να επαινεθούν για τις ρεαλιστικές και θαρραλέες προσπάθειές τους να επιλύσουν τη διαφωνία επί της ονομασίας», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων, στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλερ.

Ως «πραγματικά ιστορική» χαιρετίζει σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τη σημερινή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.