Οργισμένες αντιδράσεις – με πολιτικές διαστάσεις και επίκεντρο τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη – έχουν ξεσπάσει από το μήνυμα της εταιρείας efood προς τους διανομείς, τους οποίους ενημέρωνε πως σχεδιάζει να αλλάξει τις συμβάσεις εργασίας τους και να τους προσλάβει ως freelancer με μπλοκάκι, αλλιώς δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση μαζί τους.
Η δημοσίευση του μηνύματος από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Eπισιτισμού Τουρισμου Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων της Αττικής ξεσήκωσε θύελλα κατά της εταιρείας και ένα κύμα συμπαράστασης προς τους διανομείς, το οποίο εκφράστηκε τόσο σε πολιτικό επίπεδο με σχετικές ανακοινώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που τόνισαν πως πρόκειται για τις επιπτώσεις του νόμου Χατζηδάκη, όσο και από τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησαν το hashtag #cancel_efood.
Αντιδρώντας στα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Εργασίας απέρριψε τις επικρίσεις για τις επιπτώσεις του νόμου Χατζηδάκη, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» και υποστηρίζοντας πως «αυτός ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Από την πλευρά της, η εταιρεία efood, μετά το σάλο που προκάλεσε η καταγγελία για το τελεσίγραφο που έστειλε στους διανομείς, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει το μήνυμα της ως «λανθασμένη επικοινωνία», η οποία, όπως λέει «δεν εκφράζει την φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας». Ανταπαντώντας, οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων κατηγόρησαν την εταιρεία ότι επιχειρεί να θολώσει τα νερά, χωρίς να απαντάει εάν θα ανανεώσει τις συμβάσεις των 115 διανομέων και καλούν σε κινητοποιήσεις και στη συνέλευση διανομέων της efood τη Δευτέρα 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο για «να αποφασιστούν οι δράσεις που θα ακυρώσουν τα σχέδια της εταιρείας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας e-food:
«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.
Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.
Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων
► ΣΥΡΙΖΑ: «Το αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών και του νόμου Χατζηδάκη»
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του τόνισε ότι η απόφαση αυτή της εταιρείας είναι απόρροια του «αντιεργατικού νομοσχεδίου» του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. «Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταγγέλλει την πολιτική πίεσης της εταιρείας e-food στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποδεχτούν τον εκβιασμό για συνέχιση της εργασίας τους ως ανεξάρτητοι συνεργάτες με μειωμένα δικαιώματα και να απαλλαγεί από βασικές εργοδοτικές υποχρεώσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
Η απαράδεκτη και εκβιαστική στάση της εταιρείας είναι δυστυχώς ένα ακόμα αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης εργοδοτικής ασυδοσίας στην αγορά. Είναι απόρροια του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) που όπως είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή, αποτελεί “οδοστρωτήρα” για τα εργασιακά δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της e-food και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ο νόμος Χατζηδάκη θα καταργηθεί στην πράξη από τους αγώνες των εργαζομένων, μέχρι την οριστική του κατάργηση την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»
► ΚΚΕ: «Αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη»
Το ΚΚΕ επίσης σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η επιλογή της εταιρείας efood να μετατρέψει τις συμβάσεις των διανομέων σε «συνεργάτες freelancer» είναι ο «εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων».
«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα “efood”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες-freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας», αναφέρει και συνεχίζει:
Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα “e-food”. Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».
► ΜέΡΑ 25: «Τις απεχθέστερες πρακτικές τις εφαρμόζουν οι εταιρείες που θησαυρίζουν από την κρίση»
Το ΜέΡΑ 25, στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει αρχικά μια παλαιότερη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε αναφέρει πως «το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επισημοποιεί τις βάναυσες συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι αυτό το οποίο ζουν οι διανομείς, η πλήρης εμπορευματοποίηση της εργασίας, να επεκταθεί σε όλη την αγορά εργασίας. Αυτό είναι το όνειρο κάθε εργοδότη από το Σικάγο και μετά. Η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Η “Μητσοτάκης ΑΕ” δεν είναι κυβέρνηση, είναι ένα μαγαζί που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χειρότερων επιχειρηματιών. Αυτό που επιχειρεί η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη της υποανάπτυξης μέσα από τη συντριβή της εργασίας».
Συνεχίζοντας το ΜέΡΑ25 τονίζει: «Το δυστοπικό σενάριο που περιέγραψε, γίνεται πλέον καθημερινό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ. Τελευταία ενσάρκωση αυτής της δυστοπίας η είδηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής φαγητού, έναν κλάδο για τον οποίο η πανδημία ήταν κανονικότατος διάδρομος απογείωσης κερδών, αποφάσισε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συνεργαζόμενων με αυτή διανομέων, προς το δυσμενέστερο. Πρόκειται για τη γνωστή ταχυδακτυλουργία αναβαπτίσματος εργαζομένων με υπαλληλική σχέση σε “συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγελματίες”, που είναι ένας κουτοπόνηρος όσο και εκβιαστικός τρόπος να μετακυλίσει μια εταιρεία στον εργαζόμενο το κόστος της ασφάλισής του, όσο και αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων που οφείλει να του παρέχει».
Καταλήγοντας σημειώνει: «Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, (το οποίο έχει περιγράψει έξοχα ο συνοδοιπόρος μας Ken Loach στην ταινία του «Sorry we missed you») και το οποίο φυσικά εφαρμόζει στην Ελλάδα με φανερή προθυμία η κυβέρνηση της Εξυπηρέτησης Κάθε Εργοδοτικού Συμφέροντος, η «Μητσοτάκης Α.Ε.», μέσω των εκτρωματικών εργασιακών ρυθμίσεων του κ. Χατζιδάκη».
► ΚΙΝΑΛ: Εργοδοτική αυθαιρεσία με κυβερνητική ανοχή και νομοθετική πρόβλεψη
Το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η πλατφόρμα efood θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “επιχειρηματίες” με αμοιβή 2 ευρώ την ώρα». «Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και την νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάστημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί “ανεξάρτητες υπηρεσίες”. Ή, ακόμη-ακόμη, “να ασκεί ανεξάρτητο έργο”. Οποία υποκρισία!».
«Κύριοι της κυβέρνησης, με αυτόν το τρόπο, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους, με αμοιβές κάτω του ορίου της φτώχειας, με μισθωτούς εκτεθειμένους σε ποικίλους κινδύνους “σε δυό ρόδες μέσα στην κίνηση”, με την ακρίβεια θα κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, θα έρθει η ανάπτυξη; Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να ακυρώσει τα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της eFood. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι με τα μηχανάκια επιβάλλεται να έχουν το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας με τους παραδοσιακούς εργαζόμενους».
► Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας
Το Υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εφαρμογή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, αλλά οι συμβάσεις «υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν, όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ». «Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει:
«Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν, όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!
Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες, καθώς εισάγει το συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση, όμως, μιας αρνητικής πρακτικής, προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >