Το εκβιαστικό δίλημμα ή άνεργος ή «συνεργάτης» θέτει στους εργαζομένους της, η εταιρεία eFOOD, όπως καταγγέλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού Αττικής.

Ads

Το συνδικάτο αναφέρει, ότι «η ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασής τους και μετατροπή στο «συνεργατικό» μοντέλο σημαίνει απολύσεις.».

Ειδικότερα τονίζει, ότι «η μη ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας MANPOWER GROUP αποδείχτηκαν το εργαλείο της EFOOD, ώστε όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι  μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης.».

«Όπου συνεργάτης» σημειώνει το συνδικάτο, «εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι κι αλλιώς η πολυεθνική DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες.».

Ads

Σε σχετικό μήνυμα που έλαβαν πολλοί εργαζόμενοι της εταιρείας, αναφέρεται ότι εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως freelancer με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης αναλαμβάνοντας οι ίδιοι και μόνο τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

image

Το συνδικάτο απαντά: «Κανένας συνάδελφος διανομέας δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το “συνεργατικό” μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι μόνιμοι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων.

Καμιά δικαιολογία της εταιρείας δε γίνεται δεκτή, ειδικά τη στιγμή που κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει βγάλει από τη σκληρή δουλειά των διανομέων και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα.

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους διανομείς στην EFOOD να οργανωθούν, και να παλέψουμε οργανωμένα κόντρα στα σχέδια της εταιρείας. Να αντιδράσουμε με στόχο να διεκδικήσουμε τα δικά μας συμφέροντα :

ΝΑ ΑΠΑΙΤHΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την EFOOD με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να ενταχτεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η  υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες , όπως στο καύσωνα , το παγετό κ.α.
  • ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων
  • Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ότι έξοδα απορρέουν από τη χρήση του.».