Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της Ένωσης – μια πολυαναμενόμενη ομιλία που στην ουσία θέτει επίσημα την Ένωση σε προεκλογική περίοδο – σχολίασε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε περίοδο κρίσης αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη. Αναφορικά με την Ελλάδα είπε ότι “δεν είναι θύμα της Ευρώπης, αλλά των προηγούμενων ανεύθυνων κυβερνήσεών της”. Μεταδίδει από το Στρασβούργο ο Νίκος Μίχος

Ads

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. είναι οι πολλοί τομείς στους οποίους εφαρμόζονται εθνικές πολιτικές και για τον λόγο αυτό ζήτησε περισσότερη ομοσπονδιοποίησή τους. Όπως σχολιάστηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Μπαρόζο επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση της ευρωζώνης στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ενώ σχολίασε πως η κρίση έχει αυξήσει τις φωνές των ευρωσκεπτικιστών. 

“Θα είναι πισωγύρισμα εάν υπερισχύσουν οι ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στις εθνικές περιχαρακώσεις”, είπε, υποστηρίζοντας την άποψη ότι “η Ευρώπη δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι θύμα του προβλήματος και μέρος της λύσης”. 

Εκτιμώντας ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και προσπάθειες από τους ευρωπαϊκούς λαούς για να βγεί η Ένωση από την κρίση, είπε πως είναι απαραίτητο η προσπάθεια να συνεχιστεί.“Χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και αν συμβεί κάτι θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Η κρίση δεν έχει φύγει ακόμη”, πρόσθεσε. 

Ads

Ο Ζ.Μ.Μπαρόζο δέχθηκε την επίθεση των Σοσιαλιστών αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, με τον επικεφαλής τους, Χάνες Σβόμποντα, να κάνει λόγο για λανθασμένες πολιτικές απόφάσεις της Κομισιόν. “Ο Σαμαράς μιλάει για ανάκαμψη”, είπε ο Σβόμποντα και διερωτήθηκε “πως μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη με 60% ανεργία στους νέους και με προσπάθεια για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης”;

“Η Ελλάδα δεν είναι θύμα της Ευρώπης. Είναι θύμα των προηγούμενων ανεύθυνων κυβερνήσεων. Η Ευρώπη έσπευσε να βοηθήσει την Ελλάδα. Αν δεν είχε γίνει αυτό η χώρα θα ήταν αφερέγγυα”, απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.