Μαίνεται η ένταση στο Αιγαίο, με την Τουρκία να “απαντά” με νέα αντι-Navtex στην αντίστοιχη ελληνική για  την περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Ads

Η τουρκική αντι-NAVTEX, η οποία εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, υπογραμμίζει τον ισχυρισμό περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή και βασίζεται πάνω στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την ελληνοαιγυπτική συμφωνία οριοθέτησης, υποστηρίζοντας ότι μέρος της ελληνικής NAVTEX βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και προειδοποιεί ότι αν το ελληνικό πλοίο πλησιάσει στην περιοχή θα υπάρξει αντίστοιχη απάντηση.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι χθες, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να προβεί σε ανανέωση της NAVTEX για έρευνες ανατολικά της Κρήτης του σκάφους Nautical Geο. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου για ανεφοδιασμό, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες την 24 Σεπτεμβρίου.

Ads

Οι επαφές Δένδια στη Νέα Υόρκη και διαρροές από διπλωματικές πηγές

Από τη μεριά του, τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Δένδιας είχε επιδοθεί σε σειρά επαφών και ενημερώσεων στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκ για την τουρκική στάση. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα όσα λαμβάνουν χώρα ανοικτά της Κρήτης παρουσιάζοντας και σχετικούς χάρτες,  ενώ διπλωματικές πηγές αξιολογώντας  συμπεριφορά που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία σημειώνουν ότι θέτει διαρκώς νέα ζητήματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη τοποθέτηση απέναντι στη χώρα μας.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, ακόμα κι αυτό της κλιμάκωσης», λένε διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, την απειλή του τουρκικού casus belli. 

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του αδιέξοδα, επιβεβαιώνει καθημερινά ότι αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα και το μόνο που προσπαθεί είναι να αποκρύπτει διαρκώς την αλήθεια. Κι αυτό για να μην αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό το πρωτοφανές έλλειμμα εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησής του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «για πάνω από ένα 24ωρο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να απαντήσει επίσημα, εάν τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας ανενόχλητο 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης και τη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι, αφού πραγματοποίησε συστηματικές παρενοχλήσεις στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo που διενεργούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ». Επιπλέον, της καταλογίζει ότι «αρνείται επίσης να απαντήσει εάν υπήρχε καν ελληνικό πολεμικό πλοίο στη περιοχή για να ελέγχει τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας».