Το «Μουσικό Κουτί του Λουκιανού Κηλαηδόνη» άνοιξαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη στη εκπομπή τους στην ΕΡΤ.

Ads

Η κόρη του σημαντικού και ξεχωριστού Λουκιανού, Μαρία Κηλαηδόνη, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Μανώλης Φάμελλος ταξίδεψαν τους τηλεθεατές στα «Καλύτερά μας Χρόνια» με τα τραγούδια και τις ιστορίες ζωής του «μοναχικού καουμπόη της μουσικής».

Συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής με ένα ιδιόρρυθμο, προσωπικό στιλ ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αγαπήθηκε από όλες τις ηλικίες, καθώς μέσα από τα τραγούδια του μίλησε σε όλους με συναίσθημα, ειλικρίνεια, αμεσότητα και χιούμορ.

Το special επεισόδιο του Μουσικού Κουτιού είχε ιδιαίτερες διασκευές κομματιών του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αλλά και άγνωστες ιστορίες πίσω από «γνωστά» τραγούδια του τις οποίες αποκάλυψε η κόρη του Μαρία και του αφιέρωσε «Ξέρω ότι εσύ μας προσέχεις …Κι όλα θα πάνε καλά…».

Ads

Μιλώντας για τον πατέρα της, η Μαρία Κηλαηδόνη είπε πως «έκανε αλητείες μέχρι να φύγει. Άλλαξε πάρα πολλά σχολεία στα παιδικά του χρόνια μαζί με τον αδερφό του. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ στη ζωή του, προσάρμοζε τα γύρω πράγματα στον ίδιο. Μέσα σε όλα αυτά ήταν πάντα ευγενικός, ένας ευγενής αλήτης».

Επίσης, αναφέρθηκε στην περίοδο που ο παππούς της, πατέρας του Λουκιανού, ήταν στη Μακρόνησο στην ίδια σκηνή με τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και στην περιβόητη συναυλία στη Βουλιαγμένη, που ήταν η πρώτη που έγινε εκτός μεγάλων γηπέδων στην Ελλάδα, με τον κόσμο να ξεπερνά τις 100.000.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς εξήγησε γιατί ο Λουκιανός ήταν ο πρώτος καλεσμένος που ήθελε να φέρει στην “Ταράτσα” του και ο Μανώλης Φάμελλος μίλησε για τη μοναδική γοητεία της μουσικής του αλλά και για την περίοδο που ο Λουκιανός μπάρκαρε σε κρουαζιερόπλοιο στα νιάτα του, όντας υπεύθυνος χειριστής ανελκυστήρα.

Τότε ανακάλυψε πως το προσωπικό δεν μπορούσε να έχει σχέσεις με τους επιβάτες, ωστόσο ο ίδιος βρήκε ένα τρόπο να παρεισφρήσει στο σαλόνι, «όπου καθόταν έπινε ένα ουίσκι και έπαιζε πιάνο». Ωστόσο τον εντόπισε αξιωματικός και όταν του έκανε παρατήρηση, απάντησε πως «ήμουν πλήρωμα αλλά από τώρα θα είμαι επιβάτης». Στη συνέχεια πέρασε στην Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, με τη τρίτη φορά. Εν συνεχεία πήρε μεταγραφή στο Μετσόβιο στην Αθήνα, από όπου και πήρε το πτυχίο του. Παρόλα αυτά, σχεδόν ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα μεσοαστικό περιβάλλον στην Αθήνα της εποχής. Αφέθηκα ελεύθερος και ανοιχτός σε όλα τα ακούσματα της εποχής… Στη γειτονιά υπήρχε μια αίσθηση αγάπης και ασφάλειας, δεν υπήρχε τίποτα κακό, ήταν όλα πολύ κοντινά και οι άνθρωποι, οι αποστάσεις. Εκεί ήταν ο μικρόκοσμος μέσα στον οποίο μεγαλώσαμε. Υπήρχε, λοιπόν, αυτή η αίσθηση της ανοιχτής πόρτας, ο ύπνος στις ταράτσες, στα μπαλκόνια. Η ζωή μας θύμιζε το αναγνωστικό της Α’ Δημοτικού» έχει πει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια στην Κυψέλη και τα πρώτα του μουσικά ακούσματα.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Νοεμβρίου θα γίνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μουσική του Λουκιανού στο Gazarte. Συμμετέχουν οι (με αλφαβητική σειρά): Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Μαρία Κηλαηδόνη, Κωστής Μαραβέγιας, Ρένα Μόρφη, Χρήστος Παπαδόπουλος και Μανώλης Φάμελλος.