Δυόμισι μήνες μετά τη δημιουργία της προσωρινής δομής υποδοχής και ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ της Λέσβου εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες όπως πρόσβαση σε επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα, σε θέρμανση και σε ζεστό νερό, επισημαίνει σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Ads

Όπως περιγράφεται, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την βελτίωση των συνθηκών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19, τις χαμηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία, όλοι οι πρόσφυγες – ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά και πολλά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες- στεγάζονται σε σκηνές, ενώ είναι άγνωστο πότε και εάν θα μεταφερθούν σε κοντέινερ για τη στέγασή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Δεν υπάρχουν αρκετές κουβέρτες. Δεν ξέρουμε πώς θα βγάλουμε το χειμώνα… Αυτό που μας ραγίζει την καρδιά είναι ότι δεν έχουμε ανθρώπινες συνθήκες, μας βλέπουν σαν ζώα», λέει ένας άνδρας θύμα βασανιστηρίων από το Αφγανιστάν αναφορικά με την έλλειψη θέρμανσης και το ανυπόφορο κρύο μέσα στις σκηνές. 

«Δεν έχω μέρος για να κάνω μπάνιο και έτσι έχω πολλές ημέρες να πλυθώ και νιώθω πολύ βρώμικη», λέει μία γυναίκα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θύμα έμφυλης βίας και βασανιστηρίων στη χώρα καταγωγής της, σχετικά με τον ανεπαρκή αριθμό ντους και την  έλλειψη ζεστού νερού.

Ads

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο επαναλαμβάνει το αίτημά της για την άμεση μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά σε δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης στην ενδοχώρα και την μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τονίζει «είναι ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο χιλιάδες άνθρωποι να αναγκάζονται εν μέσω χειμώνα και πανδημίας να επιβιώνουν χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό, επαρκή ηλεκτροδότηση,  και εγκαταστάσεις υγιεινής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της ανειλημμένης ευθύνης συνδιαχείρισης των δομών φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, καθώς και της πάγιας θεσμικής υποχρέωσης εποπτείας της τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οφείλει να συμβάλει έμπρακτα στην άμεση βελτίωση των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό και στην εξασφάλιση των βασικών αναγκών των ανθρώπων».

Διαβάστε το κείμενο εδώ: https://rsaegean.org/el/moria-2-sto-eleos-tou-cheimona-oi-egklovismenoi-prosfyges/