Τις 481 μονάδες βάσης άγγιξε σήμερα το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, σημειώνοντας αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Την αναβολή για της επίσκεψης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στις αερομεταφορές η τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο Eyjafjallajokull. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, το κλιμάκιο του ΔΝΤ φέρεται να έχει ήδη φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα μέσω Μαδρίτης.

Ads

Ενώ η νέα έκρηξη των spread, που την Παρασκευή είχαν κλείσει στις 430 μονάδες, κάνει αναπόφευκτη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πραγματοποίησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Στις δηλώσεις που έκανε μετά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως είπε, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου εκπροσώπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι αύριο ή το αργότερο ως την Τετάρτη θα γίνει η έναρξη των διαβουλεύσεων με Ε.Ε. ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Αύριο, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη η έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 19 Ιανουαρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,67% ενώ με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%.

Η συνάντηση της τρόικας ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα, κι ενώ η επέλαση του περιβόητου ΔΝΤ ασκούσε τρομοκρατική επίδραση στην κυβέρνηση αλλά και την ελληνική κοινωνία. Ως νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων το υπουργείο ορίζει την Τετάρτη, 21 Απριλίου, «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν». Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ads

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου εκπροσώπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, αύριο ή το αργότερο ως την Τετάρτη, θα γίνει έναρξη των προγραμματισμένων, για σήμερα, διαβουλεύσεων των ελληνικών αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – η οποία, όπως είπε, είναι κατά βάση σε τεχνικό επίπεδο- επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σέρβας Ντε Ροούζε.

Η βασική μορφή των συζητήσεων θα είναι μεταξύ εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών».

Τέλος, σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση με τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν καταφέρουν να μεταβούν στην Αθήνα, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων».

Την Τετάρτη αναμένεται οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στην απόδοση των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση αλλά και σε αυτά τα οποία προτίθεται να υιοθετήσει, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. της 16ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, βασικός σκοπός της αποστολής των αντιπροσωπειών είναι να διαπιστώσουν τις προθέσεις των στελεχών της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων που θα έχουν ως στόχο αφενός τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους και αφετέρου τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί και η διαμόρφωση νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, με βάση τους αυστηρούς όρους του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στην Ισπανία το Σάββατο, δήλωσε ότι «κανείς απολύτως δεν έχει πει πως πρέπει να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα το 2010. Και για έναν απλό λόγο. Έχουμε πάρει πιο πολλά μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, ώστε να εξασφαλίσουμε την επίτευξη του στόχου». Συνέχισε όμως, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο, προσθέτοντας με νόημα: «Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι τριετές, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές των επόμενων ετών θα πρέπει να εξειδικευτούν. Και αυτή είναι μια δέσμευση που έχουμε εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αυτό είναι που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τρόικα των αντιπροσώπων θα ζητήσει την εφαρμογή επιπλέον νέων μέτρων. Η μείωση των επιδομάτων, οι πρόσθετες παροχές, η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων, η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, τα επιδόματα των συνταξιούχων, των εορτών και θερινής αδείας του Δημοσίου είναι ορισμένα από τα μέτρα που αναμένεται να απαιτηθεί η εφαρμογή τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Jean-Claude Juncker: Η ευρωζώνη θα είναι παρούσα όταν χρειαστεί

Την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα χαράξει δικό του πρόγραμμα και όρους για την Ελλάδα, αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο Euro2day.gr. «Είναι θέμα κυρίως της Κομισιόν και λιγότερο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να σχεδιάσει τις βασικές γραμμές του προγράμματος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα εάν επισήμως το ζητήσει. Είναι θέμα απευθείας συνομιλιών μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν διαφορετικοί όροι από την ευρωζώνη και διαφορετικοί από το ΔΝΤ. Θα είναι ένα πρόγραμμα με κοινούς όρους» σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup. «Τα μέτρα για το 2010 είναι αρκετά φιλόδοξα και δείχνουν αξιόπιστα» σημειώνει ο κ. Juncker, αλλά προσθέτει: «Κατά τις συζητήσεις με την τρόικα για το ελληνικό πακέτο, θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Όμως, αυτό είναι πρόβλημα όχι για αύριο το πρωί, αλλά για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας» και στέλνει το μήνυμα στον ελληνικό λαό «να κάνει υπομονή και να μη χάσει την ελπίδα του».

Το Σάββατο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο υποχώρησε στις πιέσεις για την Ελλάδα λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή. «Η χρεοκοπία μίας χώρας θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μία μεγάλη τράπεζα».

Μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά

Αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις βρίσκονται οι καταναλωτές στα προϊόντα πρώτης ανάγκης στα σουπερ μάρκετ και σε άλλα είδη, μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στη λίστα των ανατιμήσεων που έπεσαν στην αγορά από τον Μάρτιο προς τον Απρίλιο 2010 περιλαμβάνονται: Ζυμαρικά έως 21%, μπισκότα 17,5%, ψωμί τοστ 12%, 18%, 20%, πάνες βρεφών 8%, ζύμες 6% ενώ προς τα πάνω κινούνται και οι τιμές σε απορρυπαντικά καθώς και σε είδη ατομικής περιποίησης (σαμπουάν, ξυριστικά κ.ά.), με αυξήσεις που αγγίζουν το 3,5%.

Στα ύψη και πάλι το spread

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό, εκτοξεύεται για άλλη μια μέρα στα ύψη. Συγκεκριμένα, το spread διευρύνθηκε μέχρι τις 481 μονάδες βάσης, από 430 την περασμένη Παρασκευή, ενώ η αγορά άνοιξε με το spread στις 432 μονάδες. O Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 1.944,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,56%.

Διαβάστε επίσης:
«Δεν υπάρχουν σχεδιασμένα νέα μέτρα» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στέινγκριμουρ Σίγκφουσον: «Η Ελλάδα να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της»
Φοβισμένο απέναντι στο ΔΝΤ το 65% των Ελλήνων
Χρεοκοπία ούτως ή άλλως βλέπουν για την Ελλάδα οι FT