«Λουκέτο» μπαίνει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί καθημερινά και μέχρι νεότερας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση την Τετάρτη.

Ads

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Ενημέρωσε ειδικότερα ότι από το απόγευμα της Τετάρτης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεότερας.

Ads

Χημικά πριν το «λουκέτο»

Τα επεισόδια στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή ξεκίνησαν περίπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν τα ΜΑΤ πήγαν να διαλύσουν συγκεντρωμένους, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ ακολούθησε πετροπόλεμος και κυνηγητό στους γύρω δρόμους. Ο δε δήμαρχος της πόλης μίλησε για συγκέντρωση που διοργάνωσαν διακινητές ναρκωτικών…

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, αλλά και τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, περίπου 400 νεαροί είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και έκαναν πάρτι.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ και ακολούθησαν επεισόδια με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν το πλήθος και ομάδες από τους συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν μπουκάλια και πέτρες εναντίον τους. Ακολούθησε κυνηγητό στους γύρω δρόμους.

Ο δήμαρχος σε σχετικές αναρτήσεις του δήλωσε ότι όφειλε να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα για να προστατεύσουν την κοινωνία από την μεταδοτικότητα  της πανδημίας, ενώ έκανε λόγο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη συγκεκριμένη πλατεία. Μάλιστα, ισχυρίστηκε, ότι το πάρτι των νεαρών το οργάνωσαν οι διακινητές.

Αργότερα προσπάθησε να «μαζέψει» τις παραπάνω δηλώσεις λέγοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όποιοι ήταν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής ήταν χρήστες ναρκωτικών.

Αντι – «take away» «σταυροφορία» 

Πάντως, η πλατεία στην Αγία Παρασκευή δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Αντίστοιχές συγκεντρώσεις έγιναν σε Βόλο, Λάρισα και Λαμία με καταστηματάρχες που σέρβιραν… take away ποτά, με αποτέλεσμα τον κόσμο να συγκεντρώνεται στον δρόμο.

Ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι η αστυνομία προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα το βράδυ της Τρίτης, βεβαιώνοντας παραβάσεις, ενώ έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, εκ των οποίων τρεις αφορούν στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντας πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στη Λάρισα, τρεις καταστημαρτάρχες αγνόησαν τις αυστηρές συστάσεις και κατέληξαν στο τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr ο ιδιοκτήτης κάβας που και οι καταστηματάρχες δύο πολυσύχναστων καφέ μπαρ οδηγήθηκαν στο κρατητήριο το βράδυ της Τρίτης, όταν διαπιστώθηκε πως το γεγονός πως πουλούσαν take away αλκοόλ, είχε προκαλέσει συνωστισμό έξω από τα καταστήματά τους.

Αντίστοιχες εικόνες είχαν καταγραφεί στο γειτονικό Βόλο, εκεί όπου κατάστημα επίσης πουλούσε take away αλκοόλ.

Στη Λαμία, ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης άνοιξε το μαγαζί του και σέρβιρε τους πελάτες του. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ.

Παρόμοιες εικόνες καταγράφηκαν το βράδυ της Τρίτης και στην Κηφισιά. Μπαρ της περιοχή αποφάσισε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της πολιτείας αλλά και τις οδηγίες των επιστημόνων και προσέφερε take away ποτά.

To συγκεκριμένα κατάστημα ήταν το μοναδικό που αψήφισε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και κάλεσε τον κόσμο σε ένα μικρό αυτοσχέδιο πάρτι.

Μέσω των social media γρήγορα ενημερώθηκαν οι νέοι της περιοχής και έσπευσαν να προμηθευτούν το ποτό τους σε πλαστικό ποτήρι και στη συνέχεια συνομίλησαν με τους φίλους τους στον περιβάλλοντα χώρο.