Ένταση ξέσπασε λίγο μετά τις 20:30 στο συλλαλητήριο ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Ads

Ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες αλλά και αντικείμενα κατά τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είναι παραταγμένες μπροστά από τα ξενοδοχεία  King George και Μεγάλη Βρετάνια.

Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και με χημικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν και 3 προσαγωγές στο σημείο.

Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσει η συγκέντρωση, με πολλούς διαδηλωτές να αποχωρούν. Οι διαδηλωτές επανήλθαν στη συνέχεια στην πλατεία για να διαλυθούν περίπου στις 22:30 το βράδυ, όπου και οι δρόμοι μπροστά και πέριξ της βουλής δόθηκαν στην κυκλοφορία.

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=DlVf2h9HCJs]

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=p-1_oToIoS8]Τρ

Τραυματισμός στελεχών της ΛΑΕ

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε, από δακρυγόνο στο κεφάλι, η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, η οποία αιμόφυρτη οδηγήθηκε με ασθενοφόρο  στο ΚΑΤ. ΜΑΤ χτύπησαν και τραυμάτισαν, επίσης, τον Βασίλη Μακρίδη, στέλεχος της ΛΑΕ, καθώς και δύο άλλα νεαρά στελέχη του κόμματος. Η ΛΑΕ σε ανακοίνση της ανέφερε: «Οι μέρες της κυβέρνησης των ΜΑΤ, της βίας και της μνημονιακής βαρβαρότητας είναι μετρημένες, όπως είναι λίγα τα ψωμιά και του μνημονιακού μπλοκ».

Την αστυνομική βία καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτης διέταξε έρευνα για το περιστατικό.

Φωτογραφίες από τα επεισόδια

image

image

image

image

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Αργότερα, επεισόδια ξέσπασαν και στην περιοχή των Εξαρχείων, με κουκουλοφόρους να στήνουν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, να τους βάζουν φωτιά και να πετούν παράλληλα μολότοφ και διάφορα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα επεισόδια, με επίκεντρο την οδό Στουρνάρη, βρίσκονταν σε εξέλιξη με τους άνδρες των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, για να τους απωθήσουν.

Άλλες 6 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της οδού Εγνατία στη διάρκεια πορείας που πραγματοποίησαν άτομα που πρόσκεινται στον ευρύτερο αντεξουσιαστικό χώρο, ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού.

Ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από την πορεία και εκτόξευσε βόμβα μολότοφ και διάφορα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών που είχαν παραταχθεί κοντά στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών με αποτέλεσμα να τους απομακρύνουν από την περιοχή και στη συνέχεια και να εκτονωθεί η ένταση.