Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, παραδέχεται ότι τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στους πολίτες της χώρας του είναι επώδυνα, αλλά επισημαίνει ότι χειρότερο από τη λήψη αυτών θα ήταν να κατέληγε η Ιταλία στην κατάσταση της Ελλάδας.

Ads

Αναφερόμενος στην επιβολή νέων φόρων και στις αυξήσεις των λογαριασμών υγραερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ο Μόντι δήλωσε από το Πεκίνο όπου έχει μεταβεί για την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δυο χωρών: “Παρόλο που ορισμένοι πολίτες της Ιταλίας δείχνουν να μην το κατανοούν, θα ήταν πολύ σοβαρότερο για τις οικογένειές τους αν η Ιταλία είχε την ίδια μοίρα με την Ελλάδα.”

Σχετικά με τις εν λόγω αυξήσεις, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες του, στο βαθμό που του αναλογούν, διότι πρόκειται για αποφάσεις που ελήφθησαν από την παρούσα κυβέρνηση.

“Ωστόσο, η χώρα”, τόνισε ο Μόντι, “χρειάζεται φορολογική σταθεροποίηση και ανάπτυξη. Η φορολογική σταθεροποίηση στο άμεσο μέλλον ενδεχομένως να αποδυναμώσει την ανάπτυξη. Μπορεί όμως και να αλλάξει τις προσδοκίες και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, κάτι που σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση και επενδύσεις”.

Ads

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα όπου συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι “η Ιταλία δεν είναι η εστία της κρίσης”, ενώ παραδέχθηκε ότι οι διάφορες αυξήσεις (το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να αυξηθεί κατά πάνω από 5% μέχρι τον Ιούνιο) μπορούν να χαρακτηρισθούν “άγριες”.