Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, μετά την απολογία του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) διέταξε τη διενέργεια προακαταρκτικής έρευνας. 

Ads

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, ενώ ζήτησε η έρευνα να συσχετιστεί στην ήδη ανοιχτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται πως ο Θεόδωρος Τσουκάτος, στην απολογία του, ανέφερε πως μόνο το ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο του 2000 έλαβε χρηματοδότηση περί τα 16 δις δρχ. Ο κ. Τσουκάτος, που έχει καταθέσει πως το 1 εκ. γερμανικά μάρκα που έλαβε από τη Siemens το κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε πάγια την τακτική των παράνομων χρηματοδοτήσεων και υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα έχουν «ανεπίσημους» ισολογισμούς,. 

Σημείωσε δε πως «δεν υπάρχει αρχηγός κόμματος που δεν γνώριζε ότι υπάρχουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις» και ότι οι οικονομικές καμπάνιες με τα περίφημα «κουπόνια» είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπερνιέται η παράνομη πρακτική των χρηματοδοτήσεων από ιδιωτικές εταιρίες. Ζητώντας συγγνώμη για την πράξη του, τόνισε πως ήταν λάθος του που δεν αντέδρασε σε αυτή την πρακτική, ωστόσο όπως είπε «κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». 

Ads