Οι λέσχες οργανωμένων οπαδών σε εθνικό επίπεδο θα κλείσουν και κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο στην έδρα της ΠΑΕ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους προέδρους των ΠΑΕ.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η αστυνομία θα έχει «ουσιαστικό έλεγχο» και θα ελέγχει τις εισόδους σε θύρες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει τον έλεγχο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών «που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα» προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί οι εν λόγω θύρες θα κλείσουν.

«Η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει δυστυχώς την οδύνη για τον χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Έτσι η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε ένα σύνθημα δράσης εναντίον της μάστιγας. Μια μάστιγα που όπως είπε και ο Αλεξάντερ δηλητηριάζει τον αθλητισμό και τις κοινωνίας μας, και όπως είδαμε πρόσφατα μέχρι και τις σχέσεις των κρατών μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ads

«Ειδικά αυτή τη μέρα, μια μέρα γιορτής αφού η χώρα μας φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό τελικό του Super Cup. Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες. Όμως δυστυχώς πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους διότι έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη για ραντεβού θανάτου», συνέχισε.

«Το φαινόμενο αυτό είναι διεθνές, είναι διαχρονικό, είναι σύνθετο ενώ αποδεικνύεται ότι ούτε η αυστηροποίηση των ποινών που καθιερώσαμε ούτε οι μηχανισμοί πρόσληψης που υπάρχουν λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει. Ταυτόχρονα συχνά και η στάση των συλλόγων δεν προωθεί μια κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού» συμπλήρωσε.

«Η Πολιτεία ήδη επανεξετάζει το πλέγμα των πολιτικών της για την αθλητική βία, ένα πλέγμα στο οποίο διαπιστώθηκαν κενά και πρέπει να καλυφθούν. Ωστόσο, δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο χωρίς την ενεργοποίηση των παραγόντων του ποδοσφαίρου και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ομάδες και τις ιδιοκτησίες τους. Είναι οι πρώτοι εξάλλου που έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις τους. Έχουν χρέος έξω από το γήπεδο να εμπνέουν την αγάπη στο σύλλογο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=WrvhJE_WtIA&ab_channel=%CE%9F%CE%A0%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82&fbclid=IwAR1bYu6XNEtQcFX1hQ5cKgI54wBBf7-KqjFhW624WYJBb-9DAZx-GMonIHg

Σε ό,τι αφορά την στυγερή δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Διεμήνυσε δε, στο φόντο αιτιάσεων που προέδρου της Κροατίας τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και ούτε η χώρα, ούτε και η δικαιοσύνη της δέχονται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.

«Έχω μιλήσει έκτοτε πολλές φορές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανοιχτά και με διάθεση αυτοκριτικής και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» είπε νωρίτερα ο κ. Τσέφεριν, χαρακτηρίζοντας την οπαδική βία «καρκίνο του ποδοσφαίρου».

«Δεν είναι οπαδοί αυτοί οι άνθρωποι. Χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις ιδέες τους» σημείωσε και υποσχέθηκε πως «θα κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

Το «παρών» στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός από τον πρόεδρο της UEFA, τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, έδωσαν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, και Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ τον ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του, Ιβάν Σαββίδη, εκπροσώπησε ο Αρτούρ Νταβιντιάν.