Δίχως ίχνος αυτοκριτικής κινήθηκαν οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα δημοσιογραφικά ερωτήματα – στο πλαίσιο της ΔΕΘ – που αφορούσαν το επιτελικό ναυάγιο στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Ads

O πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει την εικόνα ότι «το επιτελικό κράτος λειτούργησε» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί «κάποια άλλη εναλλακτική από το επιτελικό κράτος».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχείρησε να μετακυλήσει τις ευθύνες στους μετεωρολόγους, επισημαίνοντας ότι, κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ενώ πρόσθεσε – με την ίδια αιχμηρή διάθεση προς τους επιστήμονες – ότι «Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε και προβλέψαμε, αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός ήταν κάτι πολύ χειρότερο».

Προέβη, εντούτοις, στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση υπέβαλλε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας – λίγες ημέρες πριν τις καταστροφές στη Θεσσαλία -.

Ads

«Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα έως το 2026 και αν θεωρούμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πρέπει να βρούμε άλλους πόρους. Αν κάτι απενταχθεί δε σημαίνει ότι δεν θα γίνει».

Όπως σημείωσε «θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της… αναθεώρησης για να στρέψει περισσότερα κονδύλια προς τις πληγείσες περιοχές».

https://www.youtube.com/live/4JgqkuGXmg8?si=rOVmhg-_GV9mvWgy

Φρένο στα σενάρια ανασχηματισμού

Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δεν ανίχνευσε λάθη και ανεπάρκειες, επεσήμανε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό. Γαλάζια στελέχη έκαναν λόγο για «νικηφόρα επιθετική τακτική του κ. Κικίλια» με την επιλογή του να διαμηνύσει – δημόσια – προς το Μαξίμου πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανακατεύοντας εκ νέου την…επιτελική τράπουλα, είπε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα μεταφερθούν στην Πολιτική Προστασία, προκαλώντας ερωτηματικά από τη στιγμή που πρόκειται για ανεξάρτητους επιστημονικούς οργανισμούς. Κόντρα στις μαρτυρίες των πλημμυροπαθών, ισχυρίστηκε ότι είναι ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει».

Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα», υποστήριξε, υπό τη βαριά σκιά των απωλειών ανθρώπινων ζωών.

Success story στην οικονομία

Φανερή ήταν η στόχευση του κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει μία ειδυλλιακή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές και οι πλημμύρες η πρώτη είδηση της ΔΕΘ θα ήταν ότι πήραμε επενδυτική βαθμίδα», είπε, παροδικά σε ρόλο…αρχισυντάκτη. Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, η Ελλάδα έχει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και ότι έρχονται σημαντικά νομοσχέδια που φέρνουν λύσεις στην αγορά εργασίας.

«Καλή η κριτική ,αλλά, μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της» είπε με ισχυρές δόσεις αυταρέσκειας ενώ το Σάββατο – κατά την ομιλία του – παρουσιάστηκε ένα στοιχειώδες πακέτο μέτρων ανακούφισης από τον καλπασμό της ακρίβειας. Αναφορικά, μάλιστα, με τα κύματα αισχροκέρδειας δήλωσε αποφασισμένος να τσακίσει όποιον πατήσει στην καταστροφή και αυξήσει τις τιμές, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την καταπολέμηση και αυτού του κινδύνου.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πατήσει φρένο στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, θεωρώντας ότι η απάντηση στα ακραία κόμματα δεν είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, θα γίνουν με σταυρό. Επιπλέον, κράτησε κλειστά τα χαρτιά των προθέσεων του αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση («Δεν θέλω να τοποθετηθώ σε ένα ζήτημα που θα ανοίξει το 2025») εξαιρώντας, ωστόσο, το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, που αποτελεί διαχρονικό διακαή πόθο της γαλάζιας παράταξης.