Επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση ζήτησε την απένταξη των αντιπλημμυρικών έργων λίγο πριν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ads

“Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Και τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί είναι πολύ καλύτερο να επιτύχουμε χρηματοδότηση από άλλους πόρους. Το ότι ένα έργο εντάσσεται ή απεντάσσεται από το Ταμείο αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται και ότι δεν θα γίνει.  Έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες διαδικασίες και ότι τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν εντός των πολύ σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο μεταφέρονται στην Πολιτική Προστασία.

“Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία” είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Μίλησε για πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο σχετικά με τις φονικές πλημμύρες και τόνισε οτι το μεγάλο θέμα της Θεσσαλίας είναι η διαχείριση των υδάτων της.

Ως προς την ενεργοποίηση του 112 επεσήμανε ότι αυτά είχαν σταλεί επανειλημμένως σε ολόκληρη Θεσσαλία και ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πλημμύρας από ό,τι σε πυρκαγιές.

Σχετικά με την ασφάλιση ακινήτων, στην οποία αναφέρθηκε και στην ομιλία του στο Βελλίδειο, υπεραμύνθηκε του μέτρου λέγοντας πως όσο περισσότερες ασφαλίσεις γίνονται, τόσο χαμιλότερα ειναι τα ασφάλιστρα.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης οτι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το rotation υπουργών είπε οτι καλό είναι οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Συμπλήρωσε επίσης οτι μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολο της τετραετίας.

Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώ ανέφερε οτι δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Φωτο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

 

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε οτι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία.
“Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα”, είπε και πρόσθεσε οτι “ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια υπογράμμισε οτι πρόκειται για “ένα παγκόσμιο φαινόμενο αλλά και αυτό δεν είναι δικαιολογία”.

Τόνισε πως η λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα είναι η “σταθερή μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος” και πρόσθεσε – μιλώντας για τα φαινόμενα αισχροκέρδιας- οτι η κυβέρνηση θα πολεμήσει την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και σε ερώτηση ποιον θα προτιμούσε για αντίπαλό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με τη φράση του Μάο  Τσε-Τουνγκ, “Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”. Είπε οτι το ζητημα αυτό αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση κι οτι προσβλέπει σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα δώσει έμφαση στην ουσία και τον ποιοτικό λόγο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε οτι έγιναν πολλά την προηγούμενη τετραετία. Η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, τόνισε και είπε οτι ειναι δική του απόφαση ο χρόνος που θα έρθει η σχετική ρύθμιση στη βουλή. Υπογράμμισε οτι το θέμα θα λυθεί μέσα στην τετραετία.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης είπε οτι τα εγκαίνια θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στη ΔΕΘ / Καλάθι με δώρα στους ασφαλιστικούς ομίλους αλλά χωρίς μέτρα ανακούφισης των πολιτών

 

https://www.youtube.com/watch?v=4JgqkuGXmg8