Τον λόγο για να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα πήρε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την κακοκαιρία και τη διαχείριση που έγινε.

Ads

«Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη εντιμότητα και ειλικρίνεια. Ανέλαβε έναν ρόλο που δεν τον είχε ανάγκη. Ήρθε στην Ελλάδα αξιοποιώντας την πολιτική του εμπειρία. Οι σεισμοί, τα χιόνια και οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα. Γνωρίζετε καλά πόσο τραυματικά είναι τέτοια γεγονότα. Αναγνώρισε ο υπουργός ότι έγιναν λάθη. Ναι, η Αττική οδός έπρεπε να κλείσει νωρίτερα αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό κράτος. Για το χιόνι κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στην Αθήνα. Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα πέσει μισό μέτρο χιόνι στην Αθήνα και στα βόρεια προάστια».

Και πρόσθεσε: «Θα είχαμε κλείσει νωρίτερα όπως το κάναμε και στο παρελθόν. Δεν ήταν ζήτημα πολιτικού θάρρους αλλά αξιοποίησης των δεδομένων που είχαμε στα χέρια μας. Δυο παρατηρήσεις: η πρώτη η εντυπωσιακή αφωνία για τις ευθύνες της Αττικής οδού. Είπατε να μην κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα 2000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ. Μεσάζοντας λοιπόν, ή πρωθυπουργός που συγκρούστηκε με μια μεγάλη εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της; Γιατί κ.Τσίπρα τόση αγάπη για την Αττική οδό; Επειδή αναφερθήκατε και σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη: Προτιμώ αυτό από την καμιά συγγνώμη που δεν ακούσαμε από το δικό σας στόμα όταν είχαμε νεκρούς στο Μάτι και τη Μάνδρα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο Μάτι λέγοντας ότι «Έχετε αντιληφθεί ότι η συμφωνία της Αττικής Οδού να αποζημιώσει με 2.000 ευρώ κάθε όχημα δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει. Ούτε αναιρεί το δικαίωμα του κράτους για να κάνει τις κινήσεις για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Δικός μας νόμος είναι να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Αναφερθήκατε επιμόνως στις δυο συσκέψεις που έγιναν και γιατί δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Παίρνετε το μέρος της Αττικής Οδού και σας ρωτάω αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της;

Ads

Μου προκαλεί ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία όταν έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε μήνες μετά την πολιτική ευθύνη. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Δεν ήθελα να αναφερθώ σε ένα συμβάν που στιγμάτισε την πολιτική συνείδηση. Μιλάτε για το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Η κριτική που σας ασκήσαμε ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί.

Όταν μας δείχνατε τις ψηφιακές φωτογραφίες. ¨Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας που στιγματίστηκε και ενεγράφη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Η συγγνώμη έγινε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό. Πιστεύω ότι και σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις για εκχιονιστικά και πετρέλαιο και θα το ψάξει περισσότερο. Αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του».

Η απάντηση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές αιχμές ότι υπερασπιζόμαστε την εταιρεία, έχω να πω ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο που οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ορίζουν. Αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας ευθύνες. Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά… Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες είναι μεγαλύτερο ατόπημα από τη λάθος διαχείριση… Σε δύσκολες στιγμές για τη δική μου κυβέρνηση ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Τότε είπατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα τη δική σας στάση».

Απάντηση Μητσοτάκη ξανά με Μάτι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε εκ νέου λέγοντας ότι «Δεν ζητήσατε ποτέ συγνώμη ούτε για το Μάτι, ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε την πολιτική ευθύνη μερικούς μήνες μετά. Δεν ήθελα να φέρω τη συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για τη χώρα, θέλω να επαναλάβω όμως, ότι η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν για το ότι είχαμε μια φωτιά που έκαψε 120 ανθρώπους. Ήταν για το άθλιο σόου που κάνατε εκείνο το βράδυ, για τη συνέντευξη τύπου που κάνατε με τις ψηφιακές φωτογραφίες. Ήταν η συγκάλυψη την οποίαν επιχειρήσατε».

«Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να γίνει ανάληψη ευθύνης. Η συγγνώμη είναι μια έμπρακτη αναγνώριση του ότι δεν έγιναν όλα σωστά. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά ο υπουργός θα το ψάξει περισσότερο για τις διαβεβαιώσεις των ιδιωτικών εταιρειών. Όταν ήρθαμε στα πράγματα η πολιτική προστασία δεν υπήρχε. Στεγαζόταν σε ένα κτίριο που θα κατέρρεε με τον πρώτο μεγάλο σεισμό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε σπουδαίο έργο στο πεδίο και ήδη έχουμε στη διαθεσή μας 1,7 δις ευρώ για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι όχι μόνο με ακραία φαινόμενα αλλά και με μεγάλους σεισμούς. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε στον λαό. Θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θα αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια. Οι πολίτες για ακόμα μια φορά έβγαλαν συμπεράσματα για το πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες το ύφος της δικής μας και της δικής σας εξουσίας».