Εκτακτη παρέμβαση στη Βουλή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τα πρακτικά των συνεδριάσεων για την κακοκαιρία και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τον μεσίτη και τον διαμεσολαβητή της Αττικής Οδού.

Ads

Παίρνοντας το λόγο μετά την τοποθέτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το «φιάσκο του χιονιά». «Κύριε υπουργέ μας είπατε οτι δεν έχουμε war room για τέτοιες κρίσεις. Μα αλήθεια, αυτό είναι το πρόβλημα;» αναρωτήθηκε.

«Μας είπατε οτι δεν μπορέσατε να προβλέψουμε τον τόσο όγκο χιονιού τη στιγμή που η ΕΜΥ και οι επιστήμονες σας διαψεύδουν», συνέχισε κάνοντας αναφορά στο μοντέλο της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έδωσε επακριβώς το μέγεθος χιονόπτωσης και χιονόστρωσης, αλλά ακόμα και τον χρόνο που θα χτυπήσει η κακοκαιρία Ελπίς. «Ακόμα και δικοί σας “γαλάζιοι” μετεωρολόγοι σας διαψεύδουν», είπε χαρακτηριστικά. «Η ΕΜΥ είπε πως το 2008 ήταν χειρότερη η κακοκαιρία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη ότι χρειάζονται νέα συστήματα, νέα ραντάρ που να προβλέπουν με ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «βεβαίως και χρειάζονται και πρέπει να έχουμε». «Πού έγινε το λάθος;» αναρωτήθηκε «γιατί δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός αλλά και η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Κηφισίας. Και φτάσατε στο σημείο να μας πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η Κατεχάκη δεν ανήκει στην σφαίρα του ελληνικού κράτους», τόνισε.

Ads

«Θα αναλάβατε ποτέ έστω μία ευθύνη; Να μας πείτε τι κάνατε λάθος; Θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ της Κλιματικής Κρίσης. Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία – που έχει βαρύτατες ευθύνες άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε» ανέφερε και συνέχισε:

«Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δε θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες. Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι το πρόβλημά μας δεν έχουμε κρίσιμα ραντάρ όταν στις συσκέψεις που κάνατε με zoom δεν κάνατε record; Ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη;». «Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή λέτε ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.