Την ικανοποίησή του για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος των εργασιών της.

Ads

«Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας«, ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ καλό κείμενο για όλους».

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας – «κάτι που όλοι επιθυμούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός – είναι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την Άγκυρα.

Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες – κυρώσεις. «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν – το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ – θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.
Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναφορά στην επανένταξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ads

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

«Από την άλλη, υπάρχει και η θετική ατζέντα εφόσον η Άγκυρα ρίξει τους τόνους. Υπάρχει διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας όπως η τελωνειακή ένωση και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα θα ήταν ωφελημένη για την επανεκκίνηση των επιστροφών στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τις σαφέστατες αναφορές στα ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο, «μια ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας». «Πολύ σημαντική ήταν η αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο», ανέφερε.

«Συζητήσαμε στο τέλος και το ζήτημα του Βrexit. Είναι ζήτημα στην ημερησία διάταξη του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου», συμπλήρωσε.