Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά.

Ads

Στην αντζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη στρατηγικής σημασίας νότια Ερυθρά Θάλασσα, η οποία οδηγείται επίσης σε αδιέξοδο, ενώ ενισχύονται οι φόβοι ότι οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταστραφούν στην περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης, Χούθι.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην υπό τις ΗΠΑ πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» που έχει στόχο την αντιμετώπιση της «πρόκλησης ασφάλειας» στην περιοχή απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Ads

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο» σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης, ενώ για μία «πάρα πολύ σημαντική συνάντηση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως στο πλαίσιο αυτής «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή μας».

«Σηματοδοτεί η επίσκεψη αυτή, για ακόμα μία φορά, τον σημαίνοντα ρόλο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα. Η ατζέντα έχει μέσα και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, συνολικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των πολέμων που έχουμε κοντά μας και βέβαια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, στο υψηλότατο επίπεδο» είπε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Παύλος Μαρινάκης.

Τέλος να σημειωθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη και μετά τα Χανιά θα συνεχίσει την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή και θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και την την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Ποια θέματα θα συζητηθούν στην Τουρκία

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F16 που επιθυμεί διακαώς ο κ. Ερντογάν αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (όπου έχουν υπάρξει διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα) θα συζητηθούν σήμερα στις επαφές που θα έχει ο Μπλίνκεν στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα υπάρξει και συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αναμένουν να δουν αν θα περάσει τελικά μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες πως αν δεν προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία οι Αμερικανοί μπορεί να αποσυνδέσουν το θέμα της πώλησης των F 35 στην Ελλάδα από τα F 16 στην Άγκυρα.