Η χθεσινή κάλπη σφράγισε, ουσιαστικά, την παντοδυναμία Μητσοτάκη. Η προσπάθεια, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., να προειδοποιήσει για τις κοινωνικές συνέπειες μίας «ανεξέλεγκτης και ασύδοτης» διακυβέρνησης απέτυχε, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ads

Τα κακά μαντάτα, για την κοινωνία και ουσιαστικά για το δημοκρατικό πολίτευμα, είναι ότι η Ν.Δ. στη Βουλή δεν θα έχει αντίπαλο δέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. βγαίνει, από αυτή την διπλή διαδικασία, βαριά τραυματισμένος και εισέρχεται σε κύκλο ενδοσκόπησης.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παραμείνει στην τακτική του διμέτωπου με απώτερο στόχο να ανακτήσει τα πρωτεία στο προοδευτικό φάσμα.

Το ΚΚΕ είναι διαχρονικά απέναντι σε όλα τα «κόμματα του κεφαλαίου» ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πολιτευτεί, κυρίως με ρεβανσιστική διάθεση έναντι των παλιών της συντρόφων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ., αναμένεται να επιδοθούν σε έναν άτυπο ανταγωνισμό για να περιχαρακώσουν τον χώρο τους στην ακροδεξιά όχθη.

Όπως έλεγε χθες στο tvxs κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. «η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες θα…αλληλοφαγώνονται και θα πλειοδοτούν σε μισαλλοδοξία και αντιμεταναστευτικές κορώνες».  

Διαβάστε: Οι 300 της νέας Βουλής

Οι υπουργοί «κλειδιά» 

Υπό αυτό το πρίσμα, τα χέρια του κ. Μητσοτάκη είναι λυμένα για να προωθήσει την ατζέντα του. Άλλωστε, από χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι απαλλαγμένος και από την υποχρέωση τήρησης εσωτερικών ισορροπιών.  Ήδη, το μήνυμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα» εξέπεμψε, στην πανηγυρική του δήλωση, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υλοποίηση του προγράμματος του. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό πλάνο που έχει καταγγελθεί ως αντικοινωνικό, από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ήδη, οι πληροφορίες ότι τα νευραλγικά υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αναμένεται να αναλάβουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης καθρεφτίζουν τη νεοφιλελεύθερη στόχευση της κυβέρνησης.

Διαβάστε: Τα ονόματα που ακούγονται για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Για το Υπουργείο Υγείας προαλείφεται ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σημειώνεται ότι οι 10.000 «προσλήψεις» στο ΕΣΥ που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, αποτελούν, στην ουσία αναπληρώσεις των υγειονομικών που αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάνω στο νήμα της προεκλογικής περιόδου, διαβεβαίωνε – προφανώς τις Βρυξέλλες – ότι η κυβέρνηση του δεν θα ξεφύγει από τον “κανόνα – μπούσουλα» του 1:1. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός δηλώνει ότι έχει κουραστεί να απαντά σε fake news περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Επιχειρεί, εντούτοις, να πείσει ότι η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα θα αποβεί προς όφελος του πολίτη.

Η φημολογία για την τοποθέτηση του ακραίου φιλελεύθερου και έμπιστου του κ. Μητσοτάκη,  Θ. Σκυλακάκη στο Υπουργείο Ενέργειας προκαλεί συζητήσεις. Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενδεχομένως να παραλάβει ο Κ. Σκρέκας.

Μετακίνηση Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο Νίκος Δένδιας ενδέχεται να μετακινηθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την θέση του στο Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να πάρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Για το Υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα της Νίκης Κεραμέως και για το Υπουργείο Παιδείας του Κυριάκου Πιερρακάκη. Επικρατέστερος για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται ο Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ στο Υπουργείο Υποδομών αναμένεται να μετακινηθεί ο Χρήστος Σταικούρας.

Για το υπουργείο Μετανάστευσης προορίζεται ο Δημήτρης Καιρίδης που πέρσι είχε προχωρήσει σε διαχωρισμό των προσφύγων από την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «λευκούς χριστιανούς που προέρχονται από εμάς» και όχι για αλλόθρησκους από τα βάθη της Αφρικής . Οι Γιώργος Φλωρίδης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου θεωρούνται οι επικρατέστεροι για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διαβάστε: Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη η ΝΔ, «επιστρέφει» η ακροδεξιά – «Μνήμες Χρυσής Αυγής» με τους Σπαρτιάτες

Επανάκαμψη Όλγας Κεφαλογιάννη 

Υπουργοί Επικρατείας θα αναλάβουν, εκτός απροόπτου, οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης. Για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ακούγεται το όνομα του Βασίλη Κικίλια, ενώ η Λίνα Μενδώνη θα διατηρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Αίσθηση προκαλεί η πιθανή επανάκαμψη της Όλγας Κεφαλογιάννη σε κυβερνητικό σχήμα, καθώς συζητείται έντονα το όνομα της για το Υπουργείο Τουρισμού. Τέλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο Παύλος Μαρινάκης.

Οι τελικές ανακοινώσεις, για τη σύνθεση της κυβέρνησης, αναμένονται σήμερα.