Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ επισφραγίστηκε με την επίτευξη της «πολυπόθητης» αυτοδυναμίας στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ενώ παράλληλα ιδιαίτερα ενισχυμένη βγήκε και η ακροδεξιά με την είσοδο -εκτός της Ελληνική Λύσης- τόσο του νεοναζιστικού μορφώματος των Σπαρτιατών (με τις «ευλογίες» του Ηλία Κασιδιάρη) όσο και της Νίκης στην -οκτακομματική πλέον- Βουλή.

Ads

Το κυβερνών κόμμα κατάφερε να λάβει ποσοστό 40,6% εκλέγοντας 158 βουλευτές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ορκίζεται την Δευτέρα εκ νέου πρωθυπουργός και να ακολούθως να ανακοινώνει την σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, στην οποία -κατά πληροφορίες- αναμένονται εκπλήξεις.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο πως υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται με ένα νέο ιδιαίτερα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα με 17,8%, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να εκλέξει μόλις 47 βουλευτές και να μείνουν ηχηρά ονόματα εκτός Βουλής.

Από τη μεριά του πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε εξελίξεις δηλώνοντας πως θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των μελών του κόμματος.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαϊου λαμβάνοντας 11,9%, ενώ ελαφρώς ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΚΚΕ με 7,7%.

Την ίδια στιγμή πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε και ανατριχίλα, καθώς η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή -με ποσοστό 4,7%- ξύπνησε «μνήμες Χρυσής Αυγής». Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του μορφώματος, Βασίλης Στίγκος, δεν «κρύφτηκε» ευχαριστώντας τον Ηλία Κασιδιάρη για την «σημαντική βοήθειά» του.

Μάλιστα και ο ίδιος ο προφυλακισμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έσπευσε να πανηγυρίσει για τη μεγάλη -όπως την χαρακτήρισε- εκλογική «νίκη» του κόμματος Σπαρτιάτες.

Να συγκρατήσει τις δυνάμεις της κατάφερε και η Ελληνική Λύση με 4,5%, ενώ την είσοδό της στην Βουλή πέτυχε και η Νίκη με 3,7%.

Τέλος, οριακά κατάφερε να επιτύχει την κοινοβουλευτική της παρουσία και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3,2%, με το ΜέΡΑ25 στον αντίποδα να μένει εκτός Βουλής λαμβάνοντας 2,5%.