Στο αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ, λόγω των προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα που ανέδειξε η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες».

Ads

Με το ερώτημα για το τι είδους εργασίες συντήρησης έχουν γίνει στο ΟΑΚΑ τα τελευταία 19 χρόνια -από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και έπειτα- να παραμένει αναπάντητο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πως «επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του».

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες» πρόσθεσε.

Ads

Υπενθυμίζεται πως για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου το στάδιο να ανοίξει ξανά για το κοινό. Μάλιστα, το ξαφνικό κλείσιμο του ΟΑΚΑ προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με τον προϊστάμενό της Αντώνη Ελευθεριάνο να ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Ο κ. Ελευθεριανός επικαλέστηκε τη μελέτη η οποία διαπιστώνει ότι οι μεταλλικές κατασκευές στα στέγαστρα στο ΟΑΚΑ και το Ποδηλατοδρόμιο «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι, μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Αύριο, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, αναμένονται δηλώσεις από τον αναπληρωτή υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση ο οποίος αναμένεται να εστιάσει μεταξύ άλλων σε θέματα που αφορούν τη μετεγκατάσταση των αθλητών που στεγάζονται στο ΟΑΚΑ.