Απάντηση στην σφοδρή κριτική για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ψήφισμα για «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα επιχείρησε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», ανέφερε.
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θεωρώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του πυλώνα της περιοχής», σημείωσε, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει «απελευθερωτική δύναμη».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θέλει να βοηθήσει με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν θεωρώ ότι είναι αργά να συζητήσουμε για το μέλλον της Γάζας».
Ως προς τον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, σχολιάζοντας και τη στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ λέγοντας ότι «…ο Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς».
Και συνέχισε: «Δεν είναι ακόμα αργά να συζητηθεί το μέλλον της Γάζας και να βρεθεί λύση», δήλωσε αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του και την εδαφική ακεραιότητά του.
Στο ερώτημα εάν θα συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει και πως είναι αναγκαίο να δοθεί ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι δεν θα παραμείνει μόνη η χώρα.
Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και το χαρακτήρισε κρίσιμο σημασίας στοιχείο για τη διασφάλιση της ελευθερίας.
«Πρέπει να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία», είπε και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι ανάγκη να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.
Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. «Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής«, τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική»
Για στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημείωσε ότι υπάρχει μια σημαντική αμυντική στρατιωτική συμφωνία, ενισχυμένες οικονομικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς που καθιστούν τη σχέση αυτή ισχυρή.
Για την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάστηκε περισσότερο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.
Αναφορικά με το πώς βλέπει η Ελλάδα τη συνεργασία με την Κίνα, είπε πως υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση στη χώρα και εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και με άλλες επενδύσεις, αναφέροντας το επικείμενο ταξίδι του στο τέλος της εβδομάδας στο Πεκίνο. Μίλησε και για τις ενέργειες της ΕΕ με τις οποίες επιδιώκει να ενισχύσει τον τομέα της τεχνολογίας σε επίπεδο ανταγωνιστικό έναντι της Κίνας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >