«Εγγυώμαι τις 12 συντάξεις οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Star, επιβεβαιώνοντας πως η ΝΔ, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα συνεχίσει τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, η καταβολή της οποίας ξεκίνησε σήμερα. Χαρακτηρίζοντάς την «προεκλογικό επίδομα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως εφόσον οι προϋποθέσεις της οικονομίας το επιτρέπουν (σημ: έκανε λόγο για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4%) θα εφαρμόσουμε έναν μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων που έχουν ανάγκη. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε σε «άδειασμα» του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και άλλων στελεχών, που τις τελευταίες ώρες έκαναν λόγο για «απόπειρα νοθείας» στις επικείμενες εκλογές. «Δεν υπάρχει ζήτημα νοθείας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ads

Σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης της 13ης σύνταξης, υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει «μπάχαλο» στη ΝΔ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση απέφευγε με διάφορους τρόπους να δεσμευτεί για τη συνέχιση του μέτρου. Μετά το σάλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης είχε υποστηρίξει τελικά πως αφού η ΝΔ την ψήφισε δεσμεύεται και για την καταβολή της αν γίνει κυβέρνηση. Ανέφερε μάλιστα πως ο ίδιος συμμετείχε στην τελευταία σύσκεψη της ηγεσίας του κόμματος και αυτή είναι η επίσημη θέση της ΝΔ.  Ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος με τη σημερινή του συνέντευξη τον διέψευσε ανακοινώνοντας πως «εγγυάται τις 12 συντάξεις», χαρακτηρίζοντας «προεκλογικό επίδομα» τη 13η σύνταξη με στόχο την «εξαγορά» των συνταξιούχων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως με την οικονομική πολιτική της ΝΔ θα επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 4% (οι τρέχουσες εκτιμήσεις κινούνται από 2% έως 2,5%) και αυτοί θα επιτρέψουν να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν. Όμως, όπως ανάφερε, «εμάς μας ενδιαφέρει το παιδί και το εγγόνι να μπορεί να στηρίξει τον συνταξιούχο βρίσκοντας δουλειά. Δεν λένε τίποτα για επενδύσεις και νέες δουλειές. Εκεί εστιάζεται το δικό μας σχέδιο. Εμείς ξέρουμε πως να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα», πρόσθεσε. Επιπλέον σημείωσε πως τέτοιου είδους μέτρα «πρέπει να είναι προγραμματισμένα, να εντάσσονται στον προϋπολογισμό και να μην εκλαμβάνονται ως μια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων», παραβλέποντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για εφάπαξ, αλλά μόνιμο μέτρο, που όπως έχει ανακοινωθεί είναι προγραμματισμένο και πλήρως κοστολογημένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε 

Αν και έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η μείωση του αφορολόγητου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, όπως ακριβώς συνέβη και με τις συντάξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να αντιπαραθέσει στη 13η σύνταξη τη δέσμευσή του πως «δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου». «Για το ΕΚΑΣ έχουμε πει ότι από τον επόμενο χρόνο θα μπορούμε να εγγυηθούμε έναν μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων», ανέφερε.

«Τα νέα άνεργα παιδιά τα οποία θα βρουν δουλειά σε μία νεά επένδυση στην Ελλάδα θα είναι οι ελιτ ή οι πολλοί; έχω μπλεχτεί με αυτούς τους διχασμούς. Εγώ δεν είμαι με τους πολλούς ή με τους λίγους. Είμαι με όλους. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Αυτός ο διχασμός και η πόλωση δεν μας ταιριάζει, δεν μας αξίζει. Δεν έχω ακούσει κανέναν στις περιοδείες μου να μου μιλάει για τον εμφύλιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θυμάμαι οτι πριν από 30 χρονια Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης άφησαν πίσω τους την πιο τραυματική περίοδο και είπαν να το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, να κάνουμε πράξη την εθνική συμφιλίωση».




Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στα εργασιακά:
«Είναι κακό να βλέπουμε την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας και να προτείνουμε λύσεις; Όταν δεσμεύομαι ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αυτό είναι για τις ελίτ ή για τους πολλούς εργαζόμενους; Όταν δίνω αγώνα γιατί από την επιτυχία μιας επιχείρησης πρέπει να είναι πρώτα ωφελημένοι οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της ελίτ; προσπάθεια άθλιας προπαγάνδας. Μίλησα ξεκάθαρα για επταήμερη λειτουργία και όχι επταήμερη εργασία. Δόθηκαν εξηγήσεις και επιμένει η προπαγάνδα και η μονταζιέρα να βάζει λόγια στο στόμα μου που δεν έχω πει». 

Για τις προτάσεις του για ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «η δημόσια υγεία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατική. Αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, μπορούμε να το συζητήσουμε». Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει όχι μόνο οι ιδιώτες να αναλάβουν τη διοίκηση ενός δημόσιου νοσοκομείου, αλλά ταυτόχρονα δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν τα μηχανήματα και τον χώρο, και θα παρέχουν υπηρεσίες στο Δημόσιο. Οι εν λόγω εταιρείες αν είναι ικανοποιημένες από την απόδοση των δημόσιων υπαλλήλων, θα μπορούν να δίνουν και κάποιο μπόνους.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός debate, όπως του έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα γίνει ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά αργότερα στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. «Προκαλώ», είπε «τον κ. Τσίπρα να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για όσα λέμε. Την έμφαση που δίνουμε στην πρόληψη, τις δωρεάν εξετάσεις για γυναίκες που μπορεί να κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού, να μιλήσουμε για τους καρκινοπαθείς, για το πως θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας. Υπάρχουν όλα στο πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Η ελληνική οικονομία δεν υπεραποδίδει ως προς την ανάπτυξη αλλά ως προς την υπερφορολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν μνημονιακότερη των μνημονιακών. Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που σε υπερθετικό βαθμό πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ». «Όταν η βουλή κλείσει και πάμε σε εθνικές εκλογές, όσα ντιμπέιτ θέλει. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι εγώ σας μιλώ για το μέλλον; Και αντίστοιχα ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού χρόνου από την κυβέρνηση αναλώνεται σε πρσωπικές επιθέσεις; Εμένα μου βγάζει ανασφάλεια». 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως την ώρα που ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ακολούθως και άλλα στελέχη μιλούσαν για «απόπειρα νοθείας» στις εκλογές, προκαλώντας αντιδράσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μαζέψει αυτούς τους ισχυρισμούς. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα νοθείας. Εμείς καλούμε τους νεοδημοκράτες να είναι πάνω από όλες τις κάλπες. Απευθύνω έκκληση, υπάρχει πλατφόρμα για εκλογικούς αντιπροσώπους», είπε αδειάζοντας τα στελέχη του κόμματός του. 

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε πως επιθυμεί «μια καθαρή νίκη». «Το βράδυ των ευρωεκλογών θα υπάρχει ένας νικητής η ΝΔ, και ένας ηττημένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο μεγάλη η διαφορά τόσο πιο επιτακτικές οι εξελίξεις. Το σημαντικό είναι πως θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα στην ελληνική κοινωνία. Ζητώ στήριξη στη ΝΔ γιατί μόνο η ΝΔ μπορεί να γίνει ο φορέας της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να αλλάξει τη ροή της χώρας είναι η ΝΔ. Δεν είμαι αλαζόνας. Σέβομαι τις εκλογές. Είναι γιορτή δημοκρατίας. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και δεν χρειάζομαι μέτρηση να μου δείξει αυτό που αισθάνονται οι πολίτες», είπε μεταξύ άλλων. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ασφάλειας. «Θα αφεθεί η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, θα ενισχυθεί. Μιλάω με τους αστυνομικούς. Είναι δυνατόν να έχουν λήξει τα γιλέκα των αστυνομικών; Είναι να τους αφήνουμε με περιπολικά σαράβαλα. Εντός ενός έτους η ΕΛ.ΑΣ θα αποκτήσει καινούργια περιπολικά. Θα ξαναφτιάξουμε ομάδα Δ και θα κάνουμε 1000 προσλήψεις για την Ομάδα ΔΙΑΣ. Ως προς κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες, έχουν ως είδωλό τους τρομοκράτες. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη αυστηρότητα. Δεν θα επιτρέψω σε 30 αλήτες, τραμπούκους να κρατάνε μια πόλη όμηρο», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση να ξανακάνουμε τον Έλληνα πολίτη να αισθάνεται ασφαλής. Δεν αποτέλεσε ποτέ η ασφάλεια προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Θα αποτελέσει για την επόμενη».