Μετά τα εργασιακά, ήρθε η ώρα της δημόσιας Υγείας. Και μετά την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων και την αμφισβήτηση του οκταώρου και του πενθημέρου εργασίας, ήρθε η ώρα της «σύμπραξης ιδιωτών και δημοσίου» και στην νοσκοκομειακή περίθαλψη.

Ads

Είτε πρόκειται για ανίχνευση προεκλογικού εδάφους, είτε για κυνική πολιτική ειλικρίνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον αποκαλύπτει, μέρα με την μέρα, την πλήρη ατζέντα της ΝΔ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς Εργασίας και για ιδιωτικοποίηση ακόμη και της Υγείας και της Παιδείας. Ο ίδιος ονομάζει αυτή την ατζέντα απλώς «αποτελεσματική», μια απλή ανάγνωση όμως των θέσεών του παραπέμπει ευθέως στον απόλυτο νεοφιλελευθερισμό.

Ειδικά στις θέσεις του για την Υγεία τα κρίσιμα σημεία που δείχνουν σαφή πρόθεση κερδοσκοπικής εμπλοκής ιδιωτών στο ΕΣΥ είναι δύο: Το πρώτο έχει να κάνει με την είσοδο ιδιωτών, που θα διαμοιράζονται τα κέρδη, στην διοίκηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ. «Δεν θα είχα», είπε χθες στον Σκάι, «καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα. Το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία να είναι δημόσια». Το «παρεχόμενο αποτέλεσμα» όμως εδώ είναι, προφανώς, κέρδη για τους ιδιώτες με χρηματοδότηση από τα… δημόσια ταμεία, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων.

«Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να γίνει αναδιανομή του δημοσίου προϋπολογισμού για την Υγεία υπέρ του ιδιωτικού τομέα και σε βάρος του ΕΣΥ», ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με την επισήμανση ότι ο κ. Μητσοτάκης « έφθασε στο σημείο να προτείνει να εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας».

Ads

Το δεύτερο σημείο ήταν ίσως ακόμη πιο ενδεικτικό: Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε να αγοράζουν τα νοσοκομεία αντί για ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικές υπηρεσίες από ιδιώτες. Στην πράξη, εκείνο που πρότεινε είναι να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα τα οποία διαθέτουν τον εν λόγω εξοπλισμό, να οδηγούνται εκεί οι ασθενείς με έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων (όπως ισχύει και τώρα), αλλά τα συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα να λειτουργούν με δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους θα πληρώνει το κράτος. Για να πηγαίνουν, βεβαίως, τα κέρδη στους… ιδιώτες. «Το κράτος», δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, «δεν θα αγοράζει πλέον μηχανήματα αλλά υπηρεσίες, δηλαδή αριθμό εξετάσεων. Είναι κάτι που γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία. Επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ότι αυτές είναι νεοφιλελεύθερες απόψεις θα τους πω ότι γίνονται παντού στον κόσμο και σε χώρες κατ’ εξοχήν σοσιαλδημοκρατικές, όπως οι σκανδιναβικές χώρες».

Πέραν του επιχειρήματος περί «σοσιαλδημορατικού μοντέλου», πηγές της ΝΔ έσπευδαν χθες να υποστηρίξουν ότι και οι δύο επίμαχες προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζονται «στην ήδη θεσμοθετημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» – παρέπεμπαν δηλαδή, στο ισχύον μοντέλο για την κάλυψη που παρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία για εξετάσεις σε συμβεβλημένα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και σε μια νοσοκομειακή λειτουργία μοντέλου Ωνασείου.

Ο πυρήνας των προτάσεων Μητσοτάκη ωστόσο μακράν απέχει από τα μοντέλα αυτά. «Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με το πλαίσιο του Ωνασείου – πρόκειται για ένα ακραίο, ωμό και κυνικό αφήγημα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο ραδιόφωνο news247. «Πρόκειται για πράγματα ανήκουστα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό τι εννοεί πίσω από αυτές τις διατυπώσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την συρρίκνωση του ΕΣΥ και εννοεί «να υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα απασχολούν δημοσίους υπαλλήλους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στη νοσηλεία στη διάγνωση και αύριο μεθαύριο στα χειρουργεία»…