Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο κίνημα των καλλιτεχνών που ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ξεκίνησε την πρωτολογία του στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας και μια σειρά μέτρων σε νομικό και θεσμικό επίπεδο.

Ads

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το metoo «οφείλει να μην είναι τυφλό» και ότι «η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης». Έκανε λόγο για «χυδαία σχόλια» και ένα «καινούργιο κύμα λαϊκισμού»,  με «μόνο στόχο να σπιλώνονται πρόσωπα και κόμματα», απαξιώνοντας την υπόθεση του metoo.

«Ένας κατήφορος που ξεστρατίζει την υπόθεση metoo και μάλιστα με ευθύνη εκείνων που υποστήριζαν πως πρόκειται για μια μάχη χειραφέτησης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλήσουν και το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει και οι πολίτες να αφυπνιστούν» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ρώτησε τον Α. Τσίπρα αν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και την ΝΔ ότι εμπλέκται σε κύκλωμα ανηλίκων; Εγκάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκη για «θράσος» και «χυδαίες αναρτήσεις» που αφήνουν «υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την τάχα ευθύνη του Μαξίμου».

Ads

«Η τοξικότητα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και δυσχεραίνει την ίδια τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο Κ. Μητσοτάκης. «Ποιος κρύβεται πίσω από τον αυριανισμό του διαδικτύου; Πίσω από τα τρολ του διαδικτύου;», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως ενισχύει και υποστηρίζει αυτό το φαινόμενο.

Ζήτησε από τον Α. Τσίπρα να πάρει θέση για την «λάσπη», που, όπως είπε, εκτοξεύεται σε βάρος της ΝΔ από τα «τρολ της Κουμουνδούρου». Κάλεσε δε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντήσει ως πατέρας δύο παιδιών, προς τον πρωθυπουργό, ως πατέρα τριών παιδιών.

Κατηγόρησε επίσης τον Α. Τσίπρα ότι «επιλέξατε να μετατρέψετε ενα εθνικό θέμα (σσ. την σεξουαλική κακοποίηση) σε ένα ύπουλο αντικυβερνητικό πλήγμα», χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «επίπλαστη ηθικολογία γύρω από ένα ζήτημα δημόσιας ηθικής» και πολιτική «επένδυση στην υπόθεση Λιγνάδη», με στόσο να μεταράψει τους «γερμανοτσολιάδες του 2011, στους παιδεραστές του 2021».

«Ποια συγκάλυψη; Δεν τον ήξερα τον Λιγνάδη, τοποθετήθηκε από την Μενδώνη»

Για τον Δ. Λιγνάδη είπε ότι «δεν τον ήξερα προσωπικά», «τοποθετήθηκε από την κ. Μενδώνη» και πως όταν τοποθετήθηκε στην θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, «αν κάποιος γνώριζε κάτι τότε, όφειλε να το πει εξαρχής, γιατί αλλιώς ήξερε και συγκάλυπτε». Πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Λιγνάδη και ότι την ίδια μέρα, με την πρώτη καταγγελία, οδηγήθηκε σε παραίτηση που έγινε δεκτή «και εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα», ενώ «με την πρώτη μήνυση, η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης.». Στα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με «ψέμα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Ποια συγκάλυψη; Απομακρύνθηκε (σσ ο Λιγνάδης) 5 ώρες απο την δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας».

«Στηρίζω Μενδώνη»

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της Λ. Μενδώνη «γιατί έπρεπε να ξέρει τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου, τις ίδιες που έπρεπε να γνωρίζατε όταν ήταν διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού». Ρώτησε επίσης, απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρας, αν ο Λιβαθινός, ο πρηγούμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, διορίστηκε με  προκήρυξη.

Παρουσίασε φωτογραφία του από την παράσταση των Περσών στην Επίδαυρο, που δημοσίευσε η «Αυγή», κάνοντας λόγο για σταλινικές πρακτικές, γιατί «σβήστηκε» η Λυδία Κονιόρδου που στέκεται δίπλα του. Υπερασπίστηκε απόλυτα την Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας μόνο «λάθος» τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος άνθρωπος» στη συνέντευξή της, τονίζοντας ότι «την στηρίζω». Έπλεξε το εγκώμιο της υπουργού για την δουλειά της στον τομέα του Πολιτισμού – «η κ. Μενδώνη είναι μια αποτελεσματική υπουργός με σημαντικό έργο», «κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι του πολιτισμού απέκτησαν μητρώο βάσει του οποίου υποστηρίζονται» κ.ά. – παρουσιάζοντας και την στήριξή της από του 56 ανθρώπους του χώρου.

Πρωτοβουλίες…

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τα παρακάτω μέτρα:

  1. Ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για την δίκαιη τιμωρία των ενόχων και αποτροπής των εγκλημάτων του μέλλοντος. Αυστηροποίηση των ποινών κατά της γεννετήσιας ελευθερίας. Στην περίπτωση που το θύμα είναι ανήλικο, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλκικίωση, με νέα ηλικιακά όρια.
  2. Ειδική διαδιτυακή πύλη και με δυνατότητα υποβολής καταγγελιών σε πραγματικό χρόνο.
  3. Ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους με προϋποθέσεις, σε συνεργασία με την αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
  4. Κεντρική δομή στη γενική γραμματεία ισότητας
  5. Σύντομα έρχεται προς κύρωση η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης
  6. Κώδικες δεοντολογίες σε επιχειρήσεις, με κυρώσεις
  7. Θέσπιση δυνατότητας της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη, με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης
  8. Πειθαρχικό παράπτωμα η παρενόχληση, στον χώρο εργασίας, για τον δημόσιο τομέα
  9. Επέκταση σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Δείτε την δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη: