Αφού πρώτα οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους, με αίτημα τη στήριξη των εισοδημάτων τους από την κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε «με την πλάτη στον τοίχο» αναζητώντας απαντήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel για το πότε θα αποζημιωθούν, με τι ποσά και πώς θα βοηθηθούν για να ξαναστήσουν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση για όσους επλήγησαν από 5.000 ως 10.000 κι ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο για το πότε θα αποζημιωθούν.

Ads

«Αποδείξαμε ότι στηρίζουμε τους αγρότες μας στις δύσκολες περιστάσεις. Έχουμε βαθιά σχέση με πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, στον ΣΚΑΪ 100,3, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο.

Αναφερόμενος στην τιμή του γάλακτος είπε ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο, όπως και για επιχειρήσεις που σπεύδουν να κερδοσκοπήσουν.

Ακούω τα παράπονα, πάντα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ads

Και για τις όποιες καθυστερήσεις – αναφορικά με το κομμάτι του ρεύματος και την τροπολογία που κατατέθηκε χθες για τους αγρότες της Θεσσαλίας – φροντίζω εγώ είπε ο κύριος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι πατά ο ίδιος το «γκάζι» προκειμένου να λύνονται τα προβλήματα.

Τα F-35 και η Τουρκία

Σχετικά με την συμφωνία για τα F35, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μία μοίρα F- 35 σε πρώτη φάση, με δρομολόγηση παραλαβών από τα τέλη αυτής της 10ετίας».

Διευκρίνισε ότι μπορούμε να αγοράσουμε μέχρι 40 F-35 και δεν θα αγοράσουμε 40 F-35 μονομιάς καθώς πρόκειται για μία ακριβή προμήθεια.

Αναφερόμενος στην επιστολή Μπλίνκεν, την χαρακτήρισε ως την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός από τη στιγμή που ανατάξαμε τη ναυπηγοεπισκευαστική και τη ναυπηγική βιομηχανία, να μην διεκδικήσουμε σε επόμενα προγράμματα τη δυνατότητα συμπαραγωγής.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστούν η υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται από το γενικότερο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, στο οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες.

Επίσης είπε πως πρόθεσή του είναι τον Μάιο να επισκεφτεί την Αγκυρα ως ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν.

Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στην προσέγγιση. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχεσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλάξουμε. Αυτή είναι και η προϋπόθεση να συζητάμε, είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι είναι μια η διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.