«Με την πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται η κυβέρνηση αναζητώντας απαντήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel για το πότε θα αποζημιωθούν, με τι ποσά και πώς θα βοηθηθούν για να ξαναστήσουν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες του. Η πίεση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με φόντο τις εντεινόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Πολλώ δε με δεδομένο ότι το 30% των λογαριασμών ρεύματος του αγροτικού τιμολογίου είναι απλήρωτοι.

Ads

Κάπως έτσι στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η τροπολογία, που αφορά στην ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών, στη Θεσσαλία.

“Υπήρξαν περιπτώσεις όπου εσφαλμένα διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος και κατόπιν της επέμβασης του υπουργείου το ζήτημα διευθετήθηκε. Με την τροπολογία ρυθμίζεται η εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε, προκειμένου να μην διαπιστωθούν προβλήματα από δω και πέρα. Προβλέπεται, λοιπόν, πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την θεομηνία του Ντάνιελ θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030”, ανέφερε, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Όλα τα αιτήματα των αγροτών αξιολογούνται από την κυβέρνηση. Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοιχτή”, σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ads

Λάρισα: Έχυσαν γάλα στους δρόμους οι αγρότες

Την ίδια στιγμή, χύνοντας γάλα της παραγωγής τους πάνω στις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες αχυρένιες μπάλες αγρότες και κτηνοτρόφοι δυναμώνουν τον αγώνα στο σημερινό συλλαλητήριο, που λαμβάνει χώρα στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.

Σύμφωνα με το onlarissa, κλείνοντας ένα 24ωρο από την παραμονή τους στο σημείο, στοχεύουν στο να ενημερώσουν φορείς και πολίτες για τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.


«Κάποιοι δεν μπόρεσαν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι το 70% που ξεσηκώθηκε είναι επαγγελματίες αγρότες, νέοι αγρότες. Δε λένε την αλήθεια στον Πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπός μας μάς αποκάλεσε “κοπριές”» υπογράμμισε ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Τα τρακτέρ αναμένεται να οδηγηθούν μέσω του περιφερειακού στην οδό Βόλου, για να ενισχύσουν το μπλόκο Πλατυκάμπου.

«Δίνουμε ένα σημαντικό παρών πιστεύοντας πως οι κυβερνώντες θα μας ακούσουν, θα σκεφτούν πως τα προβλήματά μας είναι σοβαρά και θα δώσουν λύσεις» σημείωσε από πλευράς του ο κ. Γιώργος Μάχας, διαμαρτυρόμενος αγρότης.

Παρών στο συλλαλητήριο ήταν και ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας. Όπως είπε: «είμαστε σε μια περίοδο που έχουν συγκλίνει τρία μεγάλα προβλήματα. Η μετά τον covid εποχή, η επισιτιστική κρίση και οι πλημμύρες. Η Θεσσαλία έχει ξεχαστεί από την Ελλάδα. Περνάει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο».

Τα αιτήματα των αγροτών και η απάντηση της κυβέρνησης

Σήμερα, νέο μπλόκο έστησαν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας στον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας- Εορδαίας.

Σε σχετική ενημέρωση αναφέρεται πως «τα προβλήματα είναι αυτά που μας βγάζουν στο δρόμο. Ο Αγώνας των Αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της Κοινωνίας και μας αφορά όλους. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας όπως οι συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές και με Αγροτικούς Συλλόγους της Καστοριάς, όπως και με την πανελλήνια επιτροπή μπλόκων, στην προοπτική να προστεθούν δυνάμεις και από τις γύρω περιοχές.

Η χθεσινή «απόβαση» των αγροτών που έγινε με περισσότερα από 150 τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας ήταν ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους, με το 24ωρο συλλαλητήριο να ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στις 12. Στην Κεντρική Πλατεία θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και των φορέων για τα αιτήματά τους και κάλεσμα στήριξης στον αγώνα τους.

Μετά την ολοκλήρωση του αγροτικού συλλαλητηρίου, τα τρακτέρ θα πάρουν τον δρόμο προς τον Πλατύκαμπο, εκεί όπου στον κόμβο και δίπλα από την Εθνική Οδό βρίσκονται οχήματα από την περασμένη Τετάρτη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μπλόκο που θα απαρτίζεται από οχήματα από όλη την Π.Ε. Λάρισας που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί και να ξεπεράσουν τα 500 τρακτέρ.

Ίδια όμως αναμένεται να είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μπλόκα σε ολόκληρη την Θεσσαλία, με τους αγρότες που δεν είχαν βγει τις πρώτες μέρες να ακολουθούν τώρα στο νέο κάλεσμα.

Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης: στην περιοχή Κοίλα της Κοζάνης, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Μυρσίνα Γρεβενών, στη Θεσσαλονίκη, στην Επανομή, στη Θέρμη, στο δημαρχείο Χαλκηδόνας και το δέκατο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης -Καβάλας, στην είσοδο της πόλης της Νάουσας, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στην Εθνική οδό Άρτας-Πρέβεζας, στο Βόλο, κ.ά.

Tα αιτήματα των αγροτών

  • Πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,
  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,
  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,
  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.