Η Δήμητρα είναι μητέρα τρανς αγοριού, μέλος της οργάνωσης «Υπερήφανοι γονείς» κι ένας άνθρωπος που στήριξε το παιδί της που της ανακοίνωσε την τρανς ταυτότητα φύλου του.  Λειτουργεί ακούραστα ως προστατευτική ασπίδα απέναντι σε οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά και στηρίζει παιδιά που δεν έχουν την τύχη να πλαισιωθούν από το περιβάλλον τους.

Ads

Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να έρθει στην Αθήνα με αφορμή το Athens Pride μίλησε στο Tvxs.gr για την πραγματικά αξιόλογη δουλειά των «Υπερήφανων Γονέων» αλλά και τους λόγους για τους οποίους η ίδια δηλώνει υπερήφανη μητέρα.

«Είμαι υπερήφανη, γιατί το παιδί μου βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει τον εαυτό του, αρνήθηκε να καταπιεστεί και να ζήσει στην ανωνυμία. Γιατί είχε το θάρρος να πετυχει στο πανεπιστήμιο, να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, με την πραγματικη του ταυτοτητα. Διεκδικεί τη θέση του στην κοινωνια, μια θέση που αξίζει σε κάθε άνθρωπο, κάθε χρώματος φύλου, φυλής. Μου φαίνεται αδιανόητο, που το 2022 μιλάμε γι’αυτά τα πράγματα. Θέλω να φτάσουμε στο σημείο να μη χρειάζεται κανένα φεστιβάλ, καμία οργάνωση γιατί αυτά θα θεωρούνται αυτονόητα».

► Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εσάς και το παιδί σας;

Ads

Η στιγμή της αποκάλυψης. Και για το παιδί αυτό που ζούσε μέχρι να το αποκαλύψει. Δεν ήξερε πως θα το αντιμετωπίσω. Ήταν νευρικός… έβλεπα ότι κάτι συμβαίνει. Έλεγε ότι θα μου μιλήσει,  όταν είναι έτοιμη (τότε μιλούσε στο θηλυκό). Φανταζόμουν ότι είναι γκέι και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το αποδεχτώ. Δεν είχα ιδέα τι πάει να πει τρανς μετά έψαξα και έμαθα.

► Πως φτάσατε στους «Υπερήφανους γονείς;»

Το παιδί μου μου αποκάλυψε ότι είναι τρανς πριν από δύο χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα, είδα μια εκπομπή στην ΕΡΤ στην οποία μιλούσε μια τρανς γυναίκα και ανέφερε μια  παιδαγωγό με ειδίκευση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την προσέγγισα διαδικτυακά. Εκείνη μου μίλησε για την οργάνωση.

► Με ποιον τρόπο βοηθηθήκατε εκεί;

Έχω πια μια απάντηση για τα θέματα που απασχολούν γονείς και παιδιά. Με βοήθησαν πρακτικά, σε σχέση με τους γιατρούς που πρέπει να επισκεφτούμε, αλλά κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι είχα μεγάλη στήριξη. Κάθε 15 μέρες που βρισκόμαστε διαδικτυακά θα μιλήσουμε για το αν το παιδί έχει υποστεί μπούλινγκ και για πολλά άλλα θέματα.  Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο υπό την επίβλεψη των ψυχολόγων που έχουν λόγο και δεχόμαστε καθημερινά νέα μέλη. Η αλήθεια είναι, ότι οι περισσότεροι γονείς εκεί, είναι μορφωμένοι, αρκετοί από εμάς είμαστε εκπαιδευτικοί κι έτσι έχουμε μια παραπάνω εμπειρία πάνω στα θέματα των παιδιών.

► Τι έχετε να πείτε στους γονείς που δεν στηρίζουν τα παιδιά τους;

Ότι η στήριξη είναι μονόδρομος. Πρέπει να το κάνουν. Δεν είναι επιλογή των παιδιών. Κανένα παιδί δεν θέλει να ζει την κακοποίηση από το περιβάλλον του. Το τελευταίο που θέλουν, είναι η απόρριψη. Θέλουν αγάπη και  στήριξη. Οι γονείς δεν ξέρουμε. Όπως σας είπα, δεν είχα ιδέα τι πάει να πει τρανς. Έψαξα να δω αν είναι φάση που περνούν τα παιδιά, αν είναι μόδα αν είναι καμώματα που λένε. Η γνώση σε βγάζει από αυτές τις σκέψεις.Δεν υπάρχει κάτι παθολογικό ως προς την τρανς ταυτότητα φύλου. Ενημέρωση και αγάπη. Δεν είναι δυνατόν να αγαπάμε τα παιδιά μόνο αν είναι στο πλαισιο που εμείς ονειρευτήκαμε. Αν βγουν από το πλαίσιο των δικών μας προσδοκιών,  σταματούν να είναι τα παιδιά μας;

Αυτά τα παιδιά θέλουν μεγαλύτερη αγάπη. Αν εκδιωχθούν από το σπίτι, είναι πιο ευκολο να χαθούν. Αν συνεχίσεις να τους συμπεριφέρεσαι με το φύλο που εσύ προτιμάς, είναι κακοποιητικο.

► Στην περίπτωση του παιδιού σας έγινε σεβαστό αυτό από το υπόλοιπο περιβάλλον;

Στο σχολειο οι φίλοι ήταν  πολύ δεκτικοί με  αγάπη και αποδοχή. Στο σπιτι ο σύζυγος μου, πατριός του παιδιού μου, το δέχτηκε πολύ καλά  και υιοθετησε το νέο όνομα εύκολα. Οι φίλοι μας επίσης. Με τους παππούδες δυσκολευτήκαμε αλλά δεν επέτρεψα την κακοποίηση. Ο πατέρας του, του απευθύνεται στο θηλυκό. Αν και είχαν εξαιρετική σχέση μέχρι τη στιγμή που το παιδί αποκάλυψε την ταυτότητα του, τώρα έχουν απομακρυνθεί. Δεν τον απέρριψε, αλλά δεν στηρίζει με σθένος. Στο πανεπιστήμιο πάλι,  έγινε σεβαστό από τους καθηγητές το αίτημα του να μη γίνει γνωστό το παρελθόν του γιατί συστήνεται σε όλους ως αγόρι.

► Το παιδί σας έχει την τύχη να έχει εσάς για μητέρα. Πως θα πλαισιωθούν όμως τα παιδιά των γονέων που αρνούνται να τα αποδεκτούν;

Η οργάνωση κάνει και αυτή τη δουλειά. Από τη στιγμή που μπήκα στην ομάδα, απέκτησα νέο ρόλο, να διαφωτίσω γονείς αλλά και να συμπαρασταθώ σε παιδιά που δεν έχουν γονείς σαν κι εμάς. Ζω στην επαρχία και θα ήθελα κι εδώ να ξεκινήσω δράση, αλλά θα το κάνω όταν μου επιτρέψει το παιδί μου να μιλάω επώνυμα, όταν θα το ανακοινώσει και στους υπόλοιπους συγγενείς, όταν θα είναι έτοιμος.