Μήνυμα ότι η ανάπλαση των «Λιπασμάτων» στην Δραπετσώνας θα προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις στέλνει το Μαξίμου, στη σκιά των ισχυρών πιέσεων από επιχειρήσεις που έχουν ιδιοκτησίες και συμφέροντα στην περιοχή.

Ads

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παραχώρηση της έκτασης των «Λιπασμάτων» στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μια ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα».

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι «στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ έχει αποδεσμευθεί η συγκεκριμένη έκταση των «Λιπασμάτων» της Δραπετσώνας» και προσθέτουν: «Για χρόνια εγκαταλελειμμένα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δικαιούνται αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Η κυβέρνηση μας έχει δεσμευτεί να τη διασφαλίσει, όπως ακριβώς έχει σε προτεραιότητα τη στήριξη όλων των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας».

Η παρέμβαση του Μαξίμου έρχεται μετά την αντίδραση της γαλλικής Lafarge και της Εθνικής Τράπεζας στην αλλαγή των χρήσεων γης που προβλέπεται στην συγκεκριμένη έκταση. Η Lafarge, μέσω της ΑΓΕΤ, κατέχει 117 στρέμματα στην περιοχή, όπου και έχει εγκατεστημένο το «Κέντρο Διαμονής Τσιμέντου» της εταιρείας, ενώ άλλα 254 στρέμματα είναι ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας.

Ads

Και οι δύο ζητούν την απάλειψη της πρόβλεψης που υπάρχει στο άρθρο 28 του υπό συζήτηση πολυνομοσχεδίου και ορίζει αλλαγή των συντελεστών δόμησης στην περιοχή προκειμένου να δημιουργηθεί το «πράσινο μέτωπο» στη βιομηχανική ακτή του Πειραιά.

Σημειώνεται, δε, ότι κυβερνητική απάντηση ήρθε μετά και από δημοσιεύματα που έφεραν τη Lafarge έτοιμη να ζητήσει ακόμη και παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα για «ήπιες βιομηχανικές χρήσεις» στη νέα, αναπλασμένη ζώνη των «Λιπασμάτων».