Μήνυμα στους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση που σαρώνει τη χώρα.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιδότηση ρεύματος αλλά και η επιδότηση στο φυσικό αέριο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συνεχιστούν και τον Ιανουάριο. Όπως υποστήριξε θα είναι συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ. Ωστόσο για τα νοικοκυριά, οπως προέκυψε από την εξειδίκευσή τους από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. (Διαβαστε αναλυτικά τα μέτρα εδώ)

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Ads

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα κατώτερα των αναγκών

«Με την επανάληψη των ίδιων αναποτελεσματικών και ανεπαρκών μέτρων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, το οποίο έχει εξαπλωθεί εκτός της ενέργειας, στα τρόφιμα, τα βασικά αγαθά και τα είδη πρώτης ανάγκης», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και προσθέτει: 

«Τα μέτρα που αναθεωρούνται κάθε τόσο αποδεικνύονται κατώτερα των αναγκών ήδη από την επομένη της ανακοίνωσής τους. Πόσο μάλλον τα σημερινά ανακοινωθέντα που μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις , Μετά από 5 μήνες αυξήσεων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να ορίσει επιδότηση των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος , η οποία δεν καλύπτει την τεράστια επιβάρυνση που υφίστανται εδώ και καιρό εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες. Το ίδιο ανεπαρκής είναι και η επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου, όταν με βάση τον πληθωρισμό Νοεμβρίου η αύξηση στην τιμή του ήταν 181%».

Κλείνοντας η Έφη Αχτσιόγλου σημειώνει: «Από την πλευρά μας επιμένουμε στην ανάγκη για: Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Έλεγχο της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για να μην λειτουργούν καρτέλ και παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ». «Όσο η κυβέρνηση αρνείται αυτά τα μέτρα η φτωχοποίηση εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιταχύνεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη», καταλήγει.

ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια»

«Κάθε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αναγκαία και αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. «Και όλα αυτά συμβαίνουν, με τον  πρωθυπουργό να μη λέει τίποτα, ούτε για τις αυξήσεις ούτε για τον εγκλωβισμό της χώρας στη στρατηγική του, η οποία «πριμοδοτεί» τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας», προσθέτει.

«Αν η κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων,  ώστε να παράγουν τα νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, όπως τότε προτείναμε, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια. Αν η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις ολοκληρωμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, αλλά  και τους πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις να παράγουν την καθαρή ενέργεια που χρειάζονται με επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά πάνελ ή μερίδια στις ενεργειακές κοινότητες, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση την σπαταλά καθημερινά και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό».

ΚΚΕ: Τα νέα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια

«Τα νέα ψίχουλα των ελάχιστων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις, ως συνέπεια της πολιτικής της “απελευθέρωσης της ενέργειας”, της “πράσινης ανάπτυξης” και της απολιγνιτοποίησης, οδηγώντας τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά να ζουν σε καθεστώς δραματικής ενεργειακής φτώχειας».

Μάλιστα, συνεχίζει, «οι περιβόητες επιδοτήσεις, απ’ τον προϋπολογισμό, που προκλητικά εμφανίζονται ως “μέτρα στήριξης”, δεν είναι τίποτα άλλο παρά χρήματα που καταβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα απ’ την υπέρογκη κρατική φορολογία, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις καταβάλλουν μόνο ένα ελάχιστο τμήμα της. Αποτελούν ένα επιπλέον τέχνασμα, ώστε να συγκαλύπτεται το υπέρογκο κόστος της ενέργειας».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «τα κυβερνητικά μέτρα στην ουσία συνιστούν έμμεσες επιδοτήσεις προς τις ενεργειακές επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να πετυχαίνουν κερδοφορίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν είτε ως καταναλωτές είτε ως φορολογούμενοι». «Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και γενικότερα το “πράσινο New Deal”, για το οποίο διαγκωνίζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής του, θυσιάζει βάναυσα τα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα στο βωμό της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου», σημειώνει κλείνοντας το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση να «αφήσει τα ψέματα και την επικοινωνία» για την ακρίβεια

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα δήθεν για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιλέγοντας για άλλη μια φορά να χρυσώσει τις ψευτοεταιρείες της ενέργειας και όχι να ενισχύσει πραγματικά την κοινωνία και την οικονομία για το επόμενο διάστημα», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

Επιπλέον, «η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και φτώχειας δεν περνάει μέσα από επιδοτήσεις και πακτωλούς χρημάτων στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, αλλά με την επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των υποδομών και δικτύων της -που οι μνημονιακές κυβερνήσεις ξεπούλησαν πανηγυρίζοντας-, με την ακύρωση όλων των αυξήσεων και την κατάργηση του επαίσχυντου Χρηματιστηρίου της Ενέργειας», αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Μόνο έτσι θα προστατευτούν πραγματικά οι καταναλωτές και όχι τα υπερκέρδη των ψευτοεταιρειών αυτών που ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες παζαρεύουν στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας το ρεύμα στο οριακό του κόστος, δηλαδή στην υψηλότερη τιμή και όχι στη μέση, για να μπορούν να ανασάνουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 καλεί αφενός την κυβέρνηση να «αφήσει τα ψέματα και την επικοινωνία», αφετέρου το μνημονιακό τόξο να αφήσει την υποκρισία. Αντ’ αυτών, το ΜέΡΑ25 αντιπροτείνει: «Λύση αποτελεσματική, πραγματική και άμεση υπάρχει, το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση των “ναι σε όλα” που δεν εργάζονται για την ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά της ντόπιας και ξένης παρασιτικής ολιγαρχίας».