Στην εξειδίκευση των μέτρων ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Ads

Όπως ανακοινώθηκε η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε πως η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό θα είναι τα 42 ευρώ. Τα νοικοκυριά που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα είναι στα 54 ευρώ.

► Η επιδότηση για τα  νοικοκυριά θα είναι κλιμακωτή: για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh (ήτοι 24 ευρώ), για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh (δηλαδή 18 ευρώ). Δηλαδή συνολικά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 42 ευρώ τον μήνα από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. 

► Όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (χαμηλής, μέσης, υψηλής τάσης) θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμολόγια εμπορικά, βιοημαχανικά, αγροτικά, επαγγελματικά, λοιπών χρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης. Η επιδότηση, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, ανέρχεται στο 50% του αυξημένου κόστος και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση

Ads

► Για οικιακούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ανακοινώθηκε πως η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (20 €/MWh) για όλους τους παρόχους, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας. Επίσης, θα δοθεί extra έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η ανάλογη συμβολή από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της. Το κόστος εκτιμάται στα 54 εκατ. ευρώ και τα μέτρα θα αξιολογούνται κάθε μήνα.

► Για το φυσικό αέρια σε εμπορικά, μη οικιακά τιμολόγια, ανακοινώθηκε η επέκταση επιδότησης σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους τζίρου, αλλά και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανούαριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh και η κατάσταση θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο.