Στη δημιουργία ενός νέου σημείου καταγραφής των προσφύγων που συρρέουν κατά χιλιάδες στη Μυτιλήνη αλλά και στο άνοιγμα δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στις περιοχές Πέτρα και Κλειού προχώρησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το νησί.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κέντρο καταγραφής θα λειτουργεί στον αθλητικό χώρο «Γεώργιος Σκούφος» στο ΕΠΑΛ της Καλλιθέας Μυτιλήνης.

Εν τω μεταξύ, μετά τη δημοσίευση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της απόφασης για τη συγκρότηση και τη διάρθρωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ), αναμένεται να λυθούν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές και τη διαχείρισή τους.

Βάσει της απόφασης αυτής, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς πρόκειται ακριβώς για την Αρχή αυτή, που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια για τις σχετικές υπηρεσίες μετανάστευσης και ένταξης.

Ads

Δράσεις για την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων

Εξάλλου, σύσκεψη για να καλυφθούν οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων στα σημεία υποδοχής – κυρίως στα νησιά του Β. Αιγαίου (Μυτιλήνη και Κω)- συγκάλεσε χθες, Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

Μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να δρομολογηθούν ενέργειες όπως:

– Η επέκταση της λειτουργίας του ωραρίου του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ. Περαιτέρω ενίσχυση του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη στελέχωση των Κινητών Μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στους χώρους πρώτης υποδοχής, με υγειονομικό προσωπικό.

– Συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με στόχο την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με διασώστες και των χώρων πρώτης υποδοχής με νοσηλευτές.

– Εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

– Λεπτομερής καταγραφή των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων- μεταναστών με στόχο τη χρηματοδοτική κάλυψη.

Πάνω από 18.000 μετανάστες στη Λέσβο

Η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη μετανάστευση υπουργό Γιάννη Μουζάλα, στο νησί υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 18.000 μετανάστες, δημιουργώντας εκρηκτικό σκηνικό, καθώς οι υποδομές φιλοξενίας δεν επαρκούν, ούτε στο ελάχιστο, για τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Patmos» βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ναύλωσής του. Το πλοίο αναμένεται να παραλάβει πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και να τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά καταπλέει σήμερα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μεταφέρει από τη Μυτιλήνη συνολικά 2.187 πρόσφυγες, ενώ θα αποπλεύσει από το νησί με προορισμό τον Πειραιά και το καταμαράν Tera Jet, το οποίο θα μεταφέρει άλλους 1.700 πρόσφυγες.