Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την σύλληψη του Νίκου Σαριτζόγλου, συνδικαλιστή των εργαζομένων στα λατομεία Αράξου και τον τρόπο με τον οποίο αυτή πραγματοποιήθηκε. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για μεθοδευμένη ενέργεια, με στόχο «να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.»

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σαριτζόγλου συνελήφθη την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από προγραμματισμένο ραντεβού με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, όπου θα ξεκαθαριζόταν η λειτουργία ή όχι των λατομείων Αράξου.

Λίγο πριν τη σύλληψή του, αστυνομικός προσποιούμενος τον δημοσιογράφο τον είχε προσκαλέσει τηλεφωνικά για να εμφανιστεί στο πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού Tele Time. Μόλις όμως ο κ. Σαριτζόγλου μπήκε στην είσοδο, δύο αστυνομικοί τον συνέλαβαν με την αιτιολογία ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ένα παλαιό χρέος προς το δημόσιο.

Ο εργαζόμενος θεωρείται φυγόδικος,
καθώς θα έπρεπε να εχει παρουσιαστεί στον Εισαγγελέα για υπόθεση παλαιού χρέους προς την εφορία από επαγγελματική δραστηριότητα. Ο ίδιος, όμως, υποστηρίζει πως ουδέποτε έλαβε κλήση για απολογία.

Ο Νίκος Σαριτζόγλου πρωτοστατεί στον αγώνα των 150 εργαζομένων στα λατομεία Αράξου να μην χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, καθώς πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε τους κατοίκους του Δήμου Λαρισσού νομού Αχαΐας, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων και των αποφάσεων επαναλειτουργίας των τριών λατομικών χώρων στη Λατομική Ζώνη Αράξου.

Ads

Συνεπώς, οριστικό λουκέτο θα μπει στα λατομεία του Αράξου, εντός του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η προ ετών Κοινή Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε όχι εξόρυξη, αλλά εργασίες αποκατάστασης του ανάγλυφου των λατομικών χώρων στα Μαύρα Βουνά, καθώς και τη χρήση βοηθητικών εγκαταστάσεων για τον σκοπό αυτό μέχρι το τέλος του 2010.

Οι 150 εργαζόμενοι κάλεσαν τους αρμοδίους «να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες, για να μη χαθούν μέσα σ’ αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πάνω από πεντακόσιες θέσεις εργασίας».

Με τη σειρά της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως οι εργοδότες γνώριζαν τι θα συμβεί, αλλά δεν έκαναν τίποτα για τη μετεγκατάσταση των χρυσοφόρων επιχειρήσεών τους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για λατομικές επιχειρήσεις που είναι θυγατρικές πολυεθνικών με τεράστιες οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες.

Το θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα λατομεία αυτά επρόκειτο, λοιπόν, να συζητήσει ο Νίκος Σαριτζόγλου, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη με τον τρόπο αυτό.