«Πνοή ανάσας στους κρατούμενους» αναμένεται να δώσουν μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ανάμεσα σε άλλα, γίνεται λόγος για χορήγηση υποκατάστατων ουσιών εντός των φυλακών και για δικαίωμα συνεύρεσης των κρατουμένων με τις συντρόφους τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Ads

«Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα θα εισηγηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, μεταξύ των άλλων, την εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστατων ουσιών στους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, την αλλαγή του τρόπου χορήγησης των αδειών, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη συνεύρεση των κρατουμένων με τους συγγενείς τους (σύζυγο, κ.λπ.) και την καθιέρωση σώματος επισκεπτών», αναφέρει το ΑΠΕ.

Προσθέτει δε πως «για τους κρατούμενους χρήστες προβλέπεται ευεργετικός υπολογισμός των ποινών, εφόσον μετέχουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ θα έχουν και ευνοϊκή μεταχείριση στο καθεστώς των μεταγωγών». Παράλληλα, θα «προβλέπεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η συνεύρεση των κρατουμένων με τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, χωρίς την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε ειδικούς χώρους των φυλακών οι οποίοι θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό».

Μάλιστα, «οι κρατούμενοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ και να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για εκπαιδευτικούς λόγους από μονάδες εγκατεστημένες σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής και υπό την εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

Ads