Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής – αφρικανικής σκόνης αναμένονται σήμερα και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ads

Σύμφωνα με το σημερινό δελτίο καιρού, η μεταφορά σαχαριανής σκόνης θα είναι εντονότερη στα δυτικά και νότιας της χώρας.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζονται οι συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια στις 14:00 της Τετάρτης 27/03 και 02:00 της Πέμπτης 28/03.

Ads

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο καιρός θα αρχίσει να καθαρίζει από την Πέμπτη, ύστερα από τις τελευταίες βροχές της εβδομάδας, που θα είναι βέβαια λασποβροχές. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν για ημέρες, τουλάχιστον έως την επόμενη Τρίτη.

Ενδεικτικά σήμερα στη βόρεια Κρήτη τα θερμόμετρα λόγω των νοτιάδων θα φτάσουν και τους 28 βαθμούς τοπικά. Λίγο θα πέσει η θερμοκρασία την Πέμπτη, όμως το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία ακόμα και στην Αθήνα θα είναι στους 24 και τους 25 βαθμούς.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρατηρούνται αυξημένες τιμές των συγκεντρώσεων ΑΣ10, ως αποτέλεσμα μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Η πρόγνωση για Πέμπτη

Αρχικά στα δυτικά, βαθμιαία στα βόρεια και προόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα γρήγορα από τα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόνησο και τις Κυκλάδες, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα θαλάσσια 6 τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά τους 19 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 24 και τοπικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.