Συναγερμός έχει σημάνει με φόντο την αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στη χώρα μας λόγω της πανδημία του κοροναϊού, καθώς μάλιστα μια δεύτερη μετάλλαξη -μετά από τη Δέλτα- με επίσης υψηλή μεταδοτικότητα έκανε την πρώτη εμφάνισή της .
Πρόκειται για τη μετάλλαξη Mu, η οποία αν και είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, προβληματίζει, με δεδομένο ότι φαίνεται ότι μπορεί να επικρατήσει έναντι των εμβολίων. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχαν εντοπιστεί μέχρι πριν από μια εβδομάδα 6 κρούσματα με το στέλεχος αυτό, 1 στην Αθήνα, 2 στην Αργολίδα, 1 στην Αχαΐα και 2 στον αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όπως σημείωσε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, το στέλεχος Μ είναι μια μετάλλαξη η οποία εμφανίστηκε στη νότιο Αμερική. “Έχει πολλές μεταλλάξεις, κάποιες τις μοιράζεται κιόλας με τα στελέχη Α και Β. Έχει και μεταλλάξεις οι οποίες φαίνεται ότι διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου” ανέφερε.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Την παρακολουθούμε. Για αυτό το λόγο είναι under investigation. Δηλαδή είναι υπό παρακολούθηση. Γενικά άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα και αυτό το έχουν δείξει πολλά μαθηματικά μοντέλα και η πράξη. Πχ από τη στιγμή που η Δ ξεκίνησε να αποκτά μια δυναμική δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η εξάπλωσή της. Σε κάθε περίπτωση όμως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά”.
Ο κ. Μαγορκίνης τοποθετήθηκε σχετικά με τις απόψεις ότι οι εμβολιασμοί προκαλούν τις μεταλλάξεις του ιού. Όπως είπε: “Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Επίσης το στέλεχος Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή”.
“Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ στη Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και αύξησης των μεταλλαγμένων στελεχών” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.
Ποια τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Mu
Υπενθυμίζεται, ότι η παραλλαγή M, ή B.1.621, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης του ΠΟΥ για την πανδημία, η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της νόσου Covid- 19, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη «Βήτα», ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.
«Από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, υπήρξαν μερικά κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» και μερικές μεγαλύτερες εστίες σε άλλες χώρες στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.
«Παρόλο που ο παγκόσμιος επιπολασμός της μετάλλαξης «Mu» μεταξύ των κρουσμάτων είναι κάτω από 0,1%, ο επιπολασμός στην Κολομβία (39%) και τον Ισημερινό (13%) αυξάνεται σταθερά», σημείωνε χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Η επιδημιολογία της μετάλλαξης «Mu» στη Νότιο Αμερική, ιδίως με τη συνύπαρξη της μετάλλαξης «Δέλτα», θα παρακολουθείται για τυχόν διαφοροποιήσεις», πρόσθετε.
Μέχρι τώρα, υπήρξαν τέσσερις μεταλλάξεις του κορoναϊού που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες , η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες.
Η μετάλλαξη «M» είναι η πέμπτη κατά σειρά στην οποία στρέφει το ενδιαφέρον του ο διεθνής οργανισμός, όπως επεσήμαινε το βρετανικό δημοσίευμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >