Στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αποδίδει ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ο κ. Γώγος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την άποψη ότι η μετάλλαξη Μ ενδεχομένως να επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Ads

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη Δέλτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, πρόσθεσε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας πως «θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Όσο για το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε όλο τον κόσμο, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.
Υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Ads

Πόσο καλυμμένοι είναι οι εμβολιασμένοι

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους και αν πρέπει να ανησυχούν για τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από τη μετάλλαξη Δέλτα, όμως δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο με σιγουριά για τη μετάλλαξη Μ.

Ίσως, όμως, τόνισε να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιοαφρικανικό και το Βραζιλιάνικο).