Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον Σκάι καιερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10 χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».

Ads

Η δήλωση αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος παράλληλα διαψεύδοντας τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, που μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα έκανε λόγο για σχέδια τοπικών μέτρων σε δήμους της Αττικής, σημείωσε πως τα τοπικά lockdown δεν είναι εφικτά στην Αττική, καθώς υπάρχει καθημερινή μετακίνηση πολιτών από δήμο σε δήμο.

Ωστόσο γεννώνται ερωτήματα για το λόγο που η κυβέρνηση βάζει τώρα στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown, όταν μόλις λίγα 24ωρα πριν, κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το απέκλειαν κατηγορηματικά. Μπαίνει εν είδει απειλής για να τηρηθούν τα μέτρα, πρόκειται για άλλη μια περίπτωση κυβερνητικού αλαλούμ ή η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο;

Είναι ενδεικτικό πως λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «δεν υπάρχουν σκέψεις» για κλείσιμο κάποιων καταστημάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις με sms σε επίπεδο νομού στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς -όπως είπε-υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης απλώς με πιο αυστηρά μέτρα και με την πιστή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί όσον αφορά στη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

Ads

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. «Θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή, με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παραχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας, κυρίως των αγαπημένων μας, αλλά και να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να την βρούμε», είπε.

Αλλά πάνω στην προσπάθεια να «δοασκεδαστούν» οι εντυπώσεις από τις δηλώσεις Πέτσα, έρχεται  ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Νίκος Σύψας, την Πέμπτη στον ΑΝΤ1 και λέει, ότι αν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και ισχύουν από χθες δεν αποδώσουν τότε η επιτροπή θα συστήσει την επιβολή νέου lockdown.

Αυτό μάλιστα θα γίνει άμεσα, μέσα σε δέκα μέρες δηλαδή, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται πως το εθνικό σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί απίστευτα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τους μήνες που έρχονται.

«Θα δώσουμε ένα περιθώριο δέκα ημερών για να δούμε αν αποδίδουν τα μέτρα. Αν δε συμβεί αυτό, τότε θα προχωρήσουμε στο μέτρο του περιορισμού της κίνησης», είπε ο κ. Σύψας.  

Πρόκειται για άλλη μια από τις επαναλαμβανόμενες παλινωδίες της κυβέρνησης, που γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας βρίσκουν τη χώρα και τις δομές απροετοίμαστες. Η πραγματικότητα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και χαρακτηριστικά είναι και τα μηνύματα ειδικών και γιατρών.

Σχολεία κλείνουν μόλις άνοιξαν, καθώς η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να ανοίξει τα σχολεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που άνοιξε τον Ιούνιο τα σύνορα για τον τουρισμό, δίχως περισσότερες αίθουσες, δίχως μείωση των μαθητών ανά αίθουσα, με σχεδόν 25.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρσι και με μόνο μέτρο την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επίσης, το σύστημα υγείας φαίνεται να οδηγείται στα όριά του. Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Νίκου Σύψα, ο οποίος επισήμανε σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης (όταν ο δηλωμένος αριθμός των διασωληνωμένων ήταν ακόμη 59)  ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Μάλιστα, επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της γιατί «ακόμα και τώρα διαπιστώνουμε πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από την μια στην πολιτική που θεωρεί “κόστος” την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα» και ζητώντας «για άλλη μια φορά συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με τον πρωθυπουργό».

Ενδεικτική των κυβερνητικών παλινωδιών είναι και η δήλωση του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος αναφερόμενος στα μέτρα για τον κοροναϊό είπε: «Πριν σταματήσουν οικονομικές δραστηριότητες και κλείσουν επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει η θεία κοινωνία, δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρηματίες και παράλληλα στις εκκλησίες να συνεχίζεται η θεία μετάληψη με αυτόν τον τρόπο».

Το αλαλούμ αυτό να είναι ενδεχομένως και ο λόγος της παρατεταμένης απουσίας του Σωτήρη Τσιόδρα από όλες τις δημόσιες ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας.